Keuzegids: Biomedische wetenschappen krijgt voor de zesde keer achtereen het predicaat topopleiding

24 november 2022
leestijd
De LUMC-bacheloropleiding Biomedische wetenschappen heeft in de Keuzegids Universiteiten 2023 voor de zesde keer op rij het predicaat topopleiding gekregen. De bachelors Geneeskunde en Klinische technologie scoren in de beoordeling vier van de vijf sterren.

De Keuzegids is een onafhankelijke consumentengids die alle (bachelor)opleidingen in Nederland met elkaar vergelijkt. Veel aankomende studenten laten de beoordeling van de gids meetellen bij het maken van een studiekeuze.

Biomedische wetenschappen

De Leidse bacheloropleiding Biomedische wetenschappen scoort in de Keuzegids een beoordeling van 83 uit 100 punten. Daarmee is het van alle opleidingen op het gebied van biomedische wetenschappen, de enige in Nederland die de beoordeling ‘topopleiding’ krijgt. Volgens de definitie van de Keuzegids is een topopleiding een opleiding met een eindoordeel van 75 punten of meer.

Vooral op het onderdeel inhoud krijgt de LUMC-opleiding een zeer goede beoordeling. Ook stromen er volgens de Keuzegids in Leiden meer studenten dan gemiddeld door naar het tweede jaar. “Deze goede beoordeling is een blijk van waardering”, vindt Kees Tensen, opleidingsdirecteur van de bacheloropleiding. “Niet alleen voor onze docenten, maar ook voor alle mensen die actief zijn achter de schermen. Denk daarbij aan onze collega’s van onderwijsondersteuning, de studie-en onderwijsadviseurs, onderwijskundigen, de studievereniging M.F.L.S. en de studenten in onze jaarvertegenwoordiging.”

Geneeskunde

De LUMC-opleiding Geneeskunde krijgt 74 punten in de Keuzegids en komt daardoor net niet in aanmerking voor het predicaat topopleiding. De bachelor heeft dit jaar een hogere score dan vorig jaar, toen werd er een totaalscore van 69 neergezet. Volgens de Keuzegids biedt het Leidse programma een goede voorbereiding op de toekomstige loopbaan van studenten.

Klinische technologie

De studie Klinische technologie scoort ook goed met 71 punten, iets lager dan vorig jaar. De bacheloropleiding  wordt verzorgd door de Technische Universiteit Delft, LUMC en Erasmus MC. De Keuzegids legt uit dat de meeste hoorcolleges en technische practica in Delft zijn en dat je klinische practica meestal in Leiden en Rotterdam volgt. Studenten doorlopen de studie doorgaans met succes: meer studenten dan gemiddeld starten met het tweede jaar. Ook krijgt de sfeer binnen de opleiding een goede beoordeling.