Comenius Senior Fellow-beurzen voor LUMC-docent

22 april 2022
leestijd
Alexander Sramek, radioloog en docent bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), heeft een Comenius-onderwijsbeurs gekregen van 100.000 euro binnen het Senior Fellows-programma. Met de beurs kan hij samen met een projectteam zijn eigen onderwijs innoveren.

Met de Comenius Senior Fellow-beurzen kunnen innovatieprojecten met een looptijd van twee jaar worden gefinancierd. De ontvangers van de beurs voeren ook een evaluatie uit van het effect van de vernieuwing en van de uitvoering van het project. De projectleiders treden als fellows toe tot het landelijke Comenius Netwerk. De teams delen daar hun ervaringen en ontwikkelde innovaties, zodat ook anderen hiermee het hoger onderwijs kunnen verbeteren.

Digitale stages

Sramek wil met zijn project de aansluiting op de (toekomstige) arbeidsmarkt van de opleiding Geneeskunde verbeteren. De meeste geneeskundestudenten willen later namelijk in een ziekenhuis werken terwijl er juist een tekort is aan artsen buiten het ziekenhuis. Dit wordt veroorzaakt doordat tijdens de studie onvoldoende aandacht wordt gegeven aan carrièremogelijkheden buiten het ziekenhuis. Een belangrijke reden daarvoor is dat er onvoldoende stageplekken beschikbaar zijn. Om dat probleem op te lossen willen Sramek en zijn team volwaardige digitale stages ontwikkelen als alternatief voor fysieke stages. De student krijgt (bijna) het gevoel een fysieke stage te volgen. De ontwikkelde lesmaterialen worden aan iedereen beschikbaar gesteld zodat voor digitale stages gekozen kan worden als fysieke stages, bijvoorbeeld door corona, niet mogelijk zijn.

Het Comeniusprogramma

Het Comeniusprogramma, een innovatieprogramma voor wo en hbo, stelt docenten in staat om hun visie op onderwijs in de praktijk te brengen. Het maakt jaarlijks een breed scala aan onderwijsinnovaties mogelijk. De overheid wil hiermee excellent en bevlogen docentschap zichtbaar waarderen. Er zijn drie verschillende soorten beurzen.