Oehoe! - doe-voel-beleef-boek langs dierenkunstwerken in het LUMC

22 november 2021
leestijd
In het kader van de ‘Week van de Kunst’ in het LUMC, overhandigt op 22 november een jonge patiënt het speciale doe-voel-beleef-boek aan het afdelingshoofd van het nieuw ingerichte Willem Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ). Het boek, waaraan deze patiënt ook zelf heeft meegewerkt, leidt kinderen (en ouders) langs de dierenkunstwerken uit de LUMC-kunstcollectie.

De titel van het boek Oehoe! verwijst naar de grote bronzen uil bij de entree van het LUMC, gemaakt door Johan Creten. In de uil kan je ook even uitrusten na een intensief ziekenhuisbezoek. En wist je dat de uil in het echt geluidloos vliegt en dat dieren soms op mensen lijken? Dat en nog veel meer is te ontdekken in dit doe-voel-beleef-boek.

Het Willem-Alexander Kinderziekenhuis, het kinderziekenhuis van het LUMC, staat voor kindvriendelijke zorg. In het WAKZ is het kind koning en stellen we de patiëntjes op hun gemak. Met de kinderkunstroute Oehoe! willen we kinderen vermaken, afleiden en op een speelse manier leren over kunst en de dieren op de route. Bij ieder dier zijn opdrachten te doen, is er iets nieuws te ontdekken en kunnen kinderen zelf iets maken.

Looproute opent in januari

Het doe-voel-beleef-boek is al een route op zich. Op dit moment zijn alle kunstwerken uit het boek te zien in Galerie LUMC, maar op 10 januari keren ze terug naar hun oorspronkelijke locatie in het ziekenhuisgebouw. Kinderen kunnen dan de route lopen, eventueel samen met hun begeleiders of andere geïnteresseerden.

Om projecten uit te voeren voor het welzijn van patiënten en hun naasten is geld nodig. De LUMC Vrienden Stichting wil deze projecten mogelijk maken door op zoek te gaan naar externe financiers. Zo is de kinderkunstroute mede mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning van het VSB Fonds, De Gijselaar-Hintzenfonds, Dr. C.J. Vaillantfonds en De Brouw van Lynden-Fonds.

Verminderen van pijn, angst en stress

Een ziekenhuisbezoek is vaak spannend voor kinderen en hun ouders/verzorgers. In het WAKZ is het kind koning en stellen we de patiënten op hun gemak. Helaas is het nog steeds zo dat er nog te veel stress, angst en pijn is bij kinderen gedurende de behandelingen. En dus ook bij ouders, broertjes en zusjes. De Kinderkunstroute biedt ook afleiding waardoor pijn, angst en stress verminderd kunnen worden.

[youtube 2090554]