News

From 2017 onwards our news will be made available on the news-page of the department

Older Newsitems:

07/2015 Longfonds consortiumbeurs voor Hermelijn Smits om met m.b.v. wormen een nieuwe therapie voor allergische asthma te ontwikkelen.

Hermelijn SmitsDr. Hermelijn Smits van de afdeling Parasitologie en Prof. Christian Taube van de afdeling Longziekten hebben een prestigieuze beurs in de wacht gesleept van het Longfonds. Zij gaan een consortium leiden om microbiële en wormmoleculen te identificeren die geschikt zijn om mensen met allergisch astma te behandelen. 

Afweer onderdrukken
Sommige organismen die de werking van het afweersysteem onderdrukken en daarmee ontstekingsziekten, zoals allergisch astma, kunnen tegengaan. Smits werkt aan de parasitaire worm Schistosoma mansoni and Taube aan de maagbacterie Helicobacter pylori. Het blijkt dat deze organismen vergelijkbare strategieën gebruiken om het afweersysteem om de tuin te leiden. Door de krachten te bundelen vormen zij een interessant team voor het Longfonds en hebben zij nu een consortiumbeurs van 750.000 euro ontvangen.

04/15 Stoffen uit wormeneitjes goed voor metabolisme

Onderzoekers van het LUMC infecteerden te dikke muizen met de worm Schistosoma mansoni , in tropische landen een beruchte veroorzaker van de ziekte Bilharzia. Hierdoor kwamen ze erachter dat  de insulinegevoeligheid verbeterde en dat de muizen minder aankwamen. Dat schrijven LUMC-onderzoekers deze maand in het vaktijdschrift The FASEB Journal.  

Eitjes fijnmalen 
“Er waren al aanwijzingen dat worminfecties effect hebben op het metabolisme”, vertelt laatste auteur dr. Bruno Guigas, onderzoeker bij de afdeling Parasitologie van het LUMC. Een aantal onderzoeken toont daarnaast aan dat mensen die geïnfecteerd zijn met parasitaire wormen een betere insulinegevoeligheid hebben.

Aanvullend keken de onderzoekers of ze in plaats van de hele worm alleen de actieve stoffen konden geven. In eerder onderzoek is gevonden dat deze zich bevinden in de eitjes van de worm. “Daarom hebben we de eitjes fijngemalen en hieruit bleek onder ander dat de insulinegevoeligheid hierdoor ook verbeterde,”aldus eerste auteur promovenda Leonie Hussaarts. 

Insulinegevoeligheid na behandelen
De volgende stap is onderzoeken welke stof of stoffen dit gunstige effect heeft. “De eieren van de worm scheiden in de gastheer namelijk honderden stoffen uit. Als we weten welke daarvan de insulinegevoeligheid verbeteren, zouden we die na kunnen maken en testen of dit diabetes tegen kan gaan”, aldus Guigas.

Prof. Maria Yazdanbakhsh van de afdeling Parasitologie onderzoekt in Indonesië, waar infecties met wormen veel voorkomen, of de insulinegevoeligheid van mensen verslechtert door de infectie te behandelen.  

Macrofagen  
De onderzoekers willen ook weten aan welke receptoren en op welke cellen de werkzameze stof bindt, want het werkingsmechanisme is nu nog een black box. Hussaarts: “Het meest waarschijnlijke is dat de stoffen uit de eieren op immuuncellen van de gastheer werken. Andere onderzoekers hebben namelijk laten zien dat een bepaald type macrofagen tegen insulineresistentie kan beschermen, en wij zagen de aantallen van deze afweercellen omhoogschieten na het geven van de eieren. Maar er zou ook een direct effect op metabole cellen, zoals levercellen en vetcellen kunnen zijn.” “Ook dat onderzoeken we nu”, aldus Guigas.

Het wetenschappelijke artikel over deze studie is verschenen in The FASEB Journal. 

Lees ook de Research Highlights in Nature Reviews Endocrinology dat aan het artikel van Hussaarts et al. gewijd is. 


01/2015 ZonMW Top subsidie: Wormen en insulinegevoeligheid

De relatie tussen wormbesmetting en diabetes type 2 gaat onderzocht worden door dr. Bruno Guigas, dr. Ron Hokke en prof. Maria Yazdanbakhsh van de afdeling Parasitologie, samen met dr. Arjen Schots (Wageningen UR) die worm-glycoproteinen in transgene planten gaat produceren. Eerder onderzoek toonde een interessant verband aan tussen bepaalde immunologische reacties en een verhoogde insulinegevoeligheid. Met deze TOP subsidie zullen de glycoproteïnen van wormen, die een sterke stimulus zijn voor het immuunsysteem, gebruikt worden om het metabolisme direct en via het immuunsysteem te reguleren, met als uiteindelijk doel de gevoeligheid voor insuline bij mensen met diabetes type 2 te verhogen.


05/2014 Hermelijn Smits ontvangt Vidi subsidie* van NWO

Dr. Hermelijn Smits (Parasitologie) richt haar pijlen op wormen als middel tegen astma. Astma is een ontstekingsziekte aan de longen. Wormen onderdrukken juist ontstekingsreacties door de aanmaak van speciale B-cellen die tolerantie opwekken. De onderzoekers gaan uitzoeken welke wormmoleculen deze B-cellen activeren. De wormmoleculen kunnen vervolgens voor nieuwe therapiedoeleinden ingezet worden.

*Vidi is gericht op excellente onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met een Vidi kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen.
Lees hier Interview Hermelijn Smits voor Metro04/2014 Bart Everts ontvangt VENI subsidie en LUMC Research Fellowship

Bart EvertsDr. Bart Everts doet onderzoek naar de verkennercellen van ons afweersysteem: de dendritische cellen. Deze cellen speuren in het lichaam naar alles wat daar niet thuishoort en zetten het afweersysteem aan om op binnendringende ziekteverwekkers, zoals virussen, te jagen. De dendritische cellen kunnen het afweersysteem echter óók juist opdragen om de aanval af te remmen. Sinds kort is bekend dat de stofwisseling van deze cellen – de manier waarop ze aan hun energie komen – bepaalt of ze onze afweerreactie versterken of juist remmen. Everts gaat bij de afdeling Parasitologie uitzoeken hoe dat precies zit. “We kunnen dan misschien de stofwisseling van de dendritische cellen veranderen en zo zorgen voor een sterkere afweerrespons – bijvoorbeeld tegen tumorcellen of parasieten – of juist een zwakkere, wat bijvoorbeeld bij het bestrijden van allergieën gewenst kan zijn.”

10/2013 Grote EU-subsidie voor vaccin tegen mijnwormen

Een wereldwijd samenwerkingsverband van onderzoekers gaat onderzoek doen naar een vaccin tegen mijnwormen en krijgt hiervoor een EU-subsidie van 6 miljoen euro. Met het geld wordt een eerder ontwikkeld vaccin getest in Gabon.

Het HOOKVAC-consortium wordt geleid door het Amsterdam Institute for Global Health and Development en het AMC. Vanuit het LUMC doet de afdeling Parasitologie mee aan het project. “Wij gaan kijken naar de cellulaire immuunrespons die het vaccin opwekt”, licht prof. Maria Yazdanbakhsh de rol van het LUMC toe.

Bloedarmoede
Mijnwormen zijn parasieten waar jaarlijks naar schatting 700 miljoen mensen mee geïnfecteerd raken. Vooral in tropische landen zorgen deze worminfecties voor bloedarmoede, ondervoeding en economisch verliezen.


08/2013 - Interview Maria Yazdanbakhsh - magazine Weet
Hoe schoner hoe zieker? Onderzoek naar parasieten bevestigt hygiënehypothese (p.38-39).


04/2013 - Interview Maria Yazdanbakhsh - tijdschrift Medisch Contact
"Smeken om een worminfectie"


02/2013 - Interview met o.a. Maria Yazdanbakhsh in Lumens over gering aantal vrouwelijke hoogleraren in de top van het LUMC.


10/2012 - Webdossier Universiteit Leiden: Leer Maria Yazdanbakhsh kennen en ontdek hoe wormen allergieën kunnen voorkomen  

webdossier Maria Yazdanbakhsh


 06/2012 - Interview Maria Yazdanbakhsh als oud promovenda in personeelsblad van Sanquin Bloedvoorziening: "Ik zou niets anders willen doen dan onderzoek".


firdaus hamid at congres06/2012 - Oral abstract prize for Firdaus Hamid
On 19th of June, Firdaus Hamid (from Indonesia), PhD student at the Dept of Parasitology, was selected as the winner of Oral Abstract at the European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) in Geneva.  His presentation was entitled “Risk factors for the development of allergic disorders in Indonesia”. 


 


abena amoah at congres06/2012 - Poster prize for Abena Amoah
On 16th of June, Abena Amoah, PhD student (from Ghana) at the Dept of Parasitology, was selected as the winner of Junior Members and Affiliates (JMA) poster session at the European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) in Geneva. Her poster was entitled “Cross-reactive carbohydrate determinants in peanut allergy in Ghana: high peanut-specific IgE sensitisation without skin reactivity or reported symptoms”.

 


06/2012 - KNAW subsidie voor onderzoek naar parasieten en diabetes
Professor Jan Smit (afdeling Endocrinologie) [penvoerder] samen met Professor Maria Yazdanbakhsh (afdeling Parasitologie), Professor Barend Middelkoop (afdeling Public Health en Eerstelijns Geneeskunde) en Prof. Jeanine Houwing (afdeling Medische Statistiek) gaan met wetenschappers van universiteiten in Indonesië onder leiding van Dr. Taniawati Supali onderzoek doen naar de epidemiologie van diabetes en de mogelijke rol van parasitaire infecties op het immuunsysteem en insuline resistentie. Lees meer ....


06/2012 - Interview Hermelijn Smits aan Longfonds over het belang van onderzoek naar vaccin tegen astma
hermelijn smits

 

 

 

                     

05/2012 - Participatie NWO projekt
Dr. C.H. Hokke heeft een  subsidie van 260.000 euro toegekend gekregen van NWO voor het projekt "A molecular basis for functional glycan-mediated binding of native helminth glycoproteins by C-type lectin receptors" waarin onze Leiden Immunoparasitology Group participeert.


05/2012 - Hermelijn Smits in spotje van Nederlands Astmafonds12/2011 Cicero-artikel: "de keerzijde van schoon"


naar de bijbehorende Labyrinth site11/2011 - TV-programma Labyrinth met interview Maria Yazdanbakhsh waarin zij uitlegt dat zij binnen het LUMC op zoek is naar van wormen afkomstige moleculen die als medicijn gebruikt kunnen worden

napraatsessie van de uitzending


best poster price lucien van der vlugt10/2010 - Best Poster Prize - Luciën van de Vlugt  

Luciën van der Vlugt, PhD student in the Leiden Immunoparasitology Group, has won the “best poster price” at the World immune regulation Meeting IV (WIRM) 2010 in Davos, Switzerland.


03/2010 - EU-geld voor onderzoek naar vaccin tegen schistosomiasis  

logo theschistovacDe Europese Unie heeft bijna vier miljoen euro beschikbaar gesteld voor onderzoek naar een vaccin tegen de tropische infectieziekte schistosomiasis. De onderzoeksgroepen staan onder leiding van prof. dr. Maria Yazdanbakhsh en dr. Ron Hokke, parasitologen in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). 
Lees meer .....

Website onderzoek naar vaccin tegen schistosomiasis: TheSchistoVac


01/2010 - Dr Hermelijn Smits gives an interview to highlight the importance of our research for asthma
intervieuw Dr. Hermelijn Smits

10/2009 - Cicero artikel: " Stille wateren, geniepige wormen"
09/2009 - Interview Leidsch Dagblad: Vanwege de recente publicaties van de afdeling Parasitologie over schistosomiasis(bilharzia) gaven Maria Yazdanbakhsh en Ron Hokke een interview.
03/2009 - Lecture door Prof. M. Yazdanbakhsh voor de "Koninklijke Maatschappij voor Natuurkunde":  "Immunology of the hygiene hypotheses"

10/2008 - Cicero artikel:Afweer verliest naïviteit
Het immuunsysteem beschermt ons tegen vervelende ziekteverwekkers zoals bacterien, virussen, schimmels en parasieten. Het ontwikkelt zich continu, vooral tijdens de eerste levensjaren. Maar ook in de baarmoeder staat het immuunsysteem al op scherp. Lees meer ....
07/2008 - Leiden Immunoparasitology Group mentioned in New York Times
The research on helminthes and allergy of Leiden Immunoparasitology Group mentioned in New York Times: "The Worms Crawl in"

05/2008 - Cicero artikel: Chronische worminfectie
Prof. dr. Maria Yazdanbakhsh doet onderzoek naar allergieën. Net als bij een auto-immuunziekte reageert het lichaam bij allergie te sterk op een onschuldige prikkel. Alleen is die prikkel nu niet iets lichaamseigens, maar bijvoorbeeld pinda’s of katten. Yazdanbakhsh: “We hebben in Afrika gezien dat een chronische worminfectie de kans op allergieën vermindert.  Lees meer ....
05/2008 - Cicero artikel: Worm voorkomt allergie
Kinderen die blootstaan aan veel infecties, hebben minder kans op allergieën dan andere kinderen. Om te onderzoeken hoe dat werkt, verdiepten een aantal lumc-onderzoekers zich in de situatie op het platteland in Ghana. Lees meer ....
10/2007 - Presentation award Maria Yazdanbakhsh
Maria Yazdanbakhsh is given the Presentation award for the launch of the council of science editors "2007 global theme issue".

07/2007 - Leiden Immunoparasitology Group in Gabriel Newsletter
Special focus on the work of Leiden Immunoparasitology Group within the EU financed "Gabriel Models Group"
03/2007 logo glofal project - Leiden Immunoparasitology Group organized meeting and workshop in Ghana
Attention for the GLOFAL meeting and workshop "Towards understanding the influence of diet, environment and infections on the development of allergies and asthma" held in Ghana in the Ghanaian national newspaper the "Daily Graphic". This event was organized by LUMC Leiden Immunoparasitology Group and Noguchi Memorial Institute for Medical Research.
02/2007 - Zsana artikel: Weldadige wormen
In het tijdschrift Zsana verschijnt het artikel "Weldadige wormen" over de nadelige gevolgen van westerse hygiene.

01/2007 - Cicero artikel: Worminfecties en allergieën
De Indonesische parasitologe Sitti Wahyuni onderzocht voor haar promotie de interessante relatie tussen worminfecties en allergieën. Lees meer ....
2007 - Scientific Programme Indonesia Netherlands
Contribution to the brochure "A shared passion for research"
02/2006 - Hypothese artikel: verzamelen van stof en enquetes kost weinig
Artikel "verzamelen van stof en enquetes kost weinig" voor NWO-blad voor de wetenschap "Hypothese"

2002 - Leidsch Dagblad: eet meer worm
Anita van den Biggelaar geeft in Leidsch Dagblad over onderzoek naar de werking van het afweersysteem tegen parasitaire infecties


3/2001 - Pulmonary Reviews: allergic response less frequent in third world Artikel in Pulmonary reviews "allergic response less frequent in third world"