News

From 2017 onwards our news will be made available on the news-page of the department

Older Newsitems:

04/2016 Seminar Glycobiology in health and disease

Van 19-22 April 2016 vindt in het LUMC het Glycoscience Japan-The Netherlands Joint Seminar 2016 plaats met als onderwerp Glycobiology in Health and Disease. Hieraan nemen zowel Japanse als Nederlandse onderzoekers deel die betrokken zijn bij allerlei aspecten van glycobiologie. Het seminar is bedoeld voor iedereen die geinteresseerd is in glycobiologie en/of werkzaam is in gebieden van biochemie, (ontwikkelings)stoornissen, pathogeen-gastheerinteracties en kanker.
Programma en locatie 
Abstract book

01/2015 ZonMW Top subsidie: Wormen en insulinegevoeligheid

De relatie tussen wormbesmetting en diabetes type 2 gaat onderzocht worden door dr. Bruno Guigas, dr. Ron Hokke en prof. Maria Yazdanbakhsh van de afdeling Parasitologie, samen met dr. Arjen Schots (Wageningen UR) die worm-glycoproteinen in transgene planten gaat produceren. Eerder onderzoek toonde een interessant verband aan tussen bepaalde immunologische reacties en een verhoogde insulinegevoeligheid. Met deze TOP subsidie zullen de glycoproteïnen van wormen, die een sterke stimulus zijn voor het immuunsysteem, gebruikt worden om het metabolisme direct en via het immuunsysteem te reguleren, met als uiteindelijk doel de gevoeligheid voor insuline bij mensen met diabetes type 2 te verhogen.

10/2013 Subsidie van Bill & Melinda Gates Foundation voor afdeling Parasitologie
Dr. Ron Hokke, hoofd van de  glycobiology-sectie van de afdeling Parasitologie, krijgt 120.000 euro van de Bill & Melinda Gates Foundation. Met de subsidie onderzoekt hij of bepaalde suikers (glycanen) van de parasiet Onchocerca volvolus kunnen worden gedetecteerd in bloed of urine van geïnfecteerde personen.

Rivierblindheid
De resultaten van het onderzoek worden gebruikt bij de eliminatie van deze parasitaire worm die in grote gebieden in Afrika rivierblindheid veroorzaakt. Het project maakt onderdeel uit van een consortium geleidt door het Universitätsklinikum Bonn. De deelnemende onderzoeksgroepen gaan glycomics, proteomics, lipidomics en miRNA-detectietechnieken gebruiken om infectiemarkers te vinden.

05/2012 NWO/CW subsidie
We zijn blij te kunnen vermelden dat NWO/CW aan Dr. C.H. Hokke een subsidie van 260.000 euro heeft toegekend voor het projekt "A molecular basis for functional glycan-mediated binding of native helminth glycoproteins by C-type lectin receptors".

11/2010 - Poster award for Niels Smit
Niels Smit, PhD student in the glycobiology group, has won the “Prof. J.F.G Vliegenthart poster award” for the best Dutch scientific poster during the Joint Glycobiology Meeting 2010 of the German, French, Belgian and Dutch Glycobiology Societies earlier this month in Ghent, Belgium.

Niels’ poster was entitled “Identification of antigenic glycans of schistosome larval stages”, and he received the award consisting of a trophy and 200 Euro from Prof. J.F.G. Vliegenthart himself. 

logo theschistovac website03/2010 - EU-geld voor onderzoek naar vaccin tegen schistosomiasis
De Europese Unie heeft bijna vier miljoen euro beschikbaar gesteld voor onderzoek naar een vaccin tegen de tropische infectieziekte schistosomiasis. De onderzoeksgroepen staan onder leiding van prof. dr. Maria Yazdanbakhsh en dr. Cornelis Hokke, parasitologen in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Website onderzoek naar vaccin tegen schistosomiasis: TheSchistoVac

16/10/2009 - Cicero artikel "Stille wateren, geniepige wormen"

 23/9/2009 - Interview Leidsch Dagblad
Vanwege de recente publicaties van de afdeling Parasitologie over schistosomiasis(bilharzia) gaven Maria Yazdanbakhsh en Ron Hokke een interview dat gepubliceerd is in het Leidsch Dagblad van 23 september 2009.

16/7/2009- Schistosomiasis in het nieuws
De genetische code van Schistosoma mansoni is ontrafeld. Mohammed Sajid is een van de co-auteurs van de publicatie ervan in Nature.

Naar aanleiding van dit nieuws heeft Ron Hokke interviews gegeven in het bekende NOS Radio 1 programma "Met het Oog op Morgen" (uitzending van 16 juli 2009) en het populair wetenschappelijke Radio 5 programma "Hoe?Zo!" van Teleac (uitzending van 17 juli 2009) , waarin het belang van de publicatie en het schistosomiasis onderzoek van de afdeling aan de orde zijn gekomen.