News

From 2017 onwards our news will be made available on the news-page of the department

Older Newsitems:

06/2015 Minisymposium "Hot topics in schistosomiasis control"

plaatje symposium

Op 11 juni 2015 vond op het LUMC een mini-symposium plaats getiteld: “Hot topics in schistosomiasis control”, georganiseerd door de Leiden Clinical Parasitology Group. Aanleiding voor dit symposium was het bezoek aan Nederland van twee internationaal erkende experts op het gebied van schistosomiasis controle in Afrika, te weten Prof Russel Stothard uit Liverpool (UK) en Prof. Charles King uit Cleveland (USA). Dit vanwege de promotie van de Spaanse kinderarts Amaya Loópez Bustinduy op 12 juni in Amsterdam. Zij schreef haar proefschrift over schistosomiasis bij Afrikaanse kinderen. Prof Russel Stothard schreef voorafgaande aan het symposium een uitvoerige aankondiging van zijn deelname op de website van de Liverpool School of Tropical Medicine, waarbij hij zeer lovend spreekt over de parasitologie afdeling van het LUMC.
Programma

11/2014 Dr. Meta Roestenberg ontvangt Gisela Thier Fellowship voor malaria onderzoek 

Op de LUMC Research Conference van 28 november jongstleden is bekend gemaakt dat Dr. Meta Roestenberg het Gisela Thier Fellowship krijgt voor onderzoek naar de ontwikkeling van malaria parasieten in de lever. 
Het onderzoek richt zich op Plasmodium falciparum, de meest dodelijke malaria soort. Nadat parasieten het lichaam binnenkomen door een beet van een geïnfecteerde mug vermenigvuldigen deze parasieten zich eerst in cellen van de lever van de menselijke gastheer en produceren 10 000 tot 30 000 dochter parasieten die rode bloedcellen binnendringen. Voor deze vermenigvuldiging heeft de parasieten veel metabolieten, voedingsstoffen, nodig. Veel van deze voedingstoffen worden uit de lever opgenomen. Het project richt zich op het identificeren van metabolieten in de lever die essentieel zijn voor de parasiet. Het doel van dit onderzoek is het ontdekken van nieuwe methoden om de vermenigvuldiging van de parasiet in de lever te remmen.

11/2014 LUMC BW-studente ontvangt LUF-prijs voor malaria onderzoek in Indonesië

Op 10 november ontving Jessica Roelands van het Leids Universiteits Fonds (LUF) de LISF-prijs 2014 voor het beste persoonlijke verslag over een buitenlandse studiereis, ondernomen met een beurs van het LUF. Jessica Roelands verbleef voor haar studie Biomedische Wetenschappen in 2013 zes maanden in Indonesië. Op het Eijkman Instituut voor Moleculaire Biologie in Jakarta deed zij onderzoek naar anti-malaria middelen onder begeleiding Dr. Lisette van Lieshout en Dr. Chris Janse van de Afdeling Parasitologie van het LUMC. 

05/2014 Zuid Afrikaans schistosomiasis onderzoek in de New York Times

filmpje new york times - schistosomiasisDe New York Times plaatste op 10 mei j.l. een uitvoerig artikel over het schistosomiasis onderzoeksproject in Zuid Afrika waar de Leiden Clinical Parasitology groep één van de research partners is. Dit project, geleid door de Noorse arts Dr. Eyrun Kjetland, bestudeert de relatie tussen aids en de parasitaire worminfectie Schistosoma haematobium. Uit diverse eerdere studies was al gebleken dat deze vorm van schistosomiasis niet alleen schade veroorzaakt aan de blaas, maar ook aan de vaginawand en de baarmoedermond en daarmee het risico op HIV transmissie vergroot. Op de website van de New York Times is tevens een korte video te zien over het project. 
De website over het schistosomiasis onderzoeksproject in Zuid Afrika.

04/2014 Erkenning voor Leidse test voor Bilharzia

Een simpele en snelle test om de tropische ziekte Bilharzia of schistosomiasis in ontwikkelingslanden aan te tonen kreeg onlangs aandacht in The Guardian in het kader van World Health Day als één van de innovaties voor parasitaire infecties. De laboratorium test is ontwikkeld binnen de afdeling Parasitologie aan het eind van de 80-er jaren, en vervolgens vanaf eind 90-er jaren aangepast voor gebruik in veld-situaties als een simpele striptest. Sinds 2005 wordt de test op de markt gebracht door een Zuid-Afrikaans bedrijf, Rapid Medical Diagnostics, die daarvoor een licentie-vereenkomst met het LUMC heeft gesloten.

04/2014 Indonesische gastonderzoekers krijgen prijs

Maria Kaisar met prijsLUMC promovenda Maria M.M. Kaisar (Parasitologie, secties LIPG en Para-Diag) heeft in Indonesië een nominatie gekregen als eerste auteur van één van beste internationale publicaties in 2013 binnen het Center for Research and Integrated Development of Tropical Health and Infectious Diseases op het gebied van tropische infectieziekten. Het artikel stond in mei 2013 in Malaria Journal en beschrijft het gebruik van real-time PCR als diagnostische methode voor het bestuderen van de distributie van malaria op het Indonesische eiland Flores. Haar collega onderzoeker Aprilianto Eddy Wiria (Parasitologie, sectie LIPG) kreeg een zelfde prijs voor zijn publicatie in PLosOne over het effect van Albendazole behandeling op malaria prevalentie en allergie in dezelfde onderzoekspopulatie.

12/2013 - lezing Lisette van Lieshout

Studium Generale Groningen (Academy Building, Broerstraat 5, Groningen)
My Microbes & Me / Human parasites: bad Bugs or good company?
Lecture Lisette van Lieshout