Patiëntenfolder

Badbevalling

Het GeboorteHuis Leiden biedt de mogelijkheid om tijdens de bevalling te ontspannen of te bevallen in bad. In deze folder krijg je meer informatie over een badbevalling.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Verloskunde en GeboorteHuis Leiden. 

Onze zorg

Wat is Badbevalling?

Sommige vrouwen vinden het prettig om weeën op te vangen in bad. In GeboorteHuis Leiden is 1 badkamer beschikbaar, waar 2 baden staan; het ontspanbad en het bevalbad. In de badkamer staat ook altijd een verlosbed. De badkamer kan al bezet zijn. Als je bij aankomst op het GeboorteHuis aangeeft dat je gebruik wilt maken van deze kamer, proberen we zo snel mogelijk door te geven wanneer deze weer beschikbaar is. 

Voorbereiding

Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?

Bespreek je wens vooraf 

Denk je dat je graag in bad wil ontspannen en/of bevallen? Bespreek het vooraf met je verloskundige of gynaecoloog. Die kan dan samen met jou kijken of het veilig is om (deels) in bad te ontspannen en/of bevallen. 

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Wat moet ik meenemen? 

  • Slippers voor jezelf en je partner 
  • Badjas (niet noodzakelijk, wel handig) 
  • Badkleding partner (verplicht, als partner mee wil in het ontspanbad) 
Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Het ontspanbad 

Het ontspanbad kun je gebruiken tijdens de ontsluiting, wanneer je baarmoedermond open gaat. Het ontspanbad is groot genoeg om vrij in rond te drijven en diep genoeg voor een verticale houding. Het beste moment om in het bad te gaan, is bij krachtige regelmatige weeën. Het effect van het warme water is dan het grootst. Je partner kan ook mee in bad om je te ondersteunen. Het is prettig als je partner kan helpen bij het in en uit bad gaan. Het kan handig zijn om elke 2 uur even uit bad te gaan en rond te lopen. Houdingsveranderingen zijn vaak goed voor het versterken van de weeën. 

Het bevalbad 

Wil je ook tijdens het persen in bad blijven? Dan is er een apart bevalbad. Voordat je gaat persen, stap je onder begeleiding over naar dit bevalbad. 

Wat is de prognose?

Wat zijn de voordelen van een badbevalling voor jou? 

  • Het warme water zorgt voor ontspanning. Dit kan leiden tot meer afgifte van oxytocine. Dit is een hormoon dat ervoor kan zorgen dat je weeën sterker en effectiever worden. Een badbevalling kan daardoor zorgen voor een kortere bevalling. 
  • Door de ontspanning ervaren sommige vrouwen minder angst, spanning en pijn. Je kan hierdoor minder behoefte hebben aan pijnstilling.  
  • In een ruim bad kun je vrij bewegen. Zo kun je makkelijk verschillende houdingen aannemen waarin jij het beste weeën kunt opvangen. 
  • Door de warmte is er meer doorbloeding van je bekkenbodem waardoor er mogelijk minder kans is op uitscheuren tijdens de bevalling.

Wat is het voordeel voor de baby? 

De baby maakt een rustige overgang van de situatie binnen in de buik (in vruchtwater) naar buiten de buik. Na de bevalling legt de verloskundige de baby bij je op de borst. Je baby heeft direct huid-op-huidcontact met jou. 

Wat zijn de nadelen? 

Er kan tijdens je bevalling twijfel ontstaan over de conditie van je baby. Soms is het dan nodig dat jij en je ongeboren baby buiten het bad verder gecontroleerd moeten worden. Als je je hebt ingesteld op een badbevalling kan dit een teleurstelling zijn. 

Ook kunnen er tijdens een bevalling onverwachte situaties optreden. Er moet dan direct gehandeld worden. Dit is niet altijd mogelijk in het bad. De verloskundige of gynaecoloog kan dan beslissen dat je moet overstappen naar het verlosbed. 

Wanneer kun je niet in bad de weeën opvangen en/of bevallen? 

Sommige vrouwen kunnen in verband met een al bestaande ziekte of hun voorgeschiedenis (deels) niet in bad bevallen. 

Niet tijdens het persen in bad  

Er zijn meerdere situaties denkbaar waarin je niet tijdens het persen in bad kunt blijven. Deze worden aan je uitgelegd door de verloskundige. 

Helemaal niet in bad 

Is je baby (veel) te klein? Heb je een hoge bloeddruk? Heb je een infuus nodig waar de hele tijd medicijnen door worden gegeven? Dan kun je ook tijdens de ontsluiting niet in bad. Ook hier zijn er meerdere situaties denkbaar waarin je niet in bad kunt tijdens je bevalling. 

Uit bad tijdens bevalling 

Soms kan er twijfel zijn over jouw conditie of de conditie van de baby. Dan adviseert de verloskundige of gynaecoloog om uit bad te gaan zodat we beter voor jou en je baby kunnen zorgen. Sommige vrouwen vinden het bad zelf niet prettig tijdens de bevalling. Ook dan kun je natuurlijk uit bad gaan. 

Op elk moment kan je verloskundige of gynaecoloog beslissen dat je niet in bad mag of dat je het bad moet verlaten.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Heb je nog vragen? 

Stel je vragen aan je verloskundige of gynaecoloog.