Patiëntenfolder

Aften van het mondslijmvlies

Sommige mensen worden regelmatig geplaagd door pijnlijke zweertjes in de mond. Deze zweertjes, aften geheten, kunnen zowel bij jongeren als volwassenen voorkomen. De oorzaak is niet helemaal duidelijk.  

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.

Onze zorg

Wat is Aften van het mondslijmvlies?

Aften zijn blaasjes of zweertjes in de mond met een doorsnede van drie tot vier millimeter. Het betreft grijswitte tot gelige plekjes omgeven door een rode ontstoken zone. Aften verschijnen aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong. 

Verschijnselen

Ze geven een stekende pijn, vooral tijdens het eten van zuur of heet voedsel of het aanraken van deze plekjes met bijvoorbeeld de tong. Sommige mensen voelen een afte van tevoren aankomen; ze herkennen het pijnlijke gevoel dat bij een afte hoort. Soms kan een rode vlek op het mondslijmvlies worden gezien. Ook dit kan een teken zijn dat een afte ontstaat.

Oorzaak

Helaas is de oorzaak voor het ontstaan van aften onduidelijk. Vaak steken ze de kop op bij een verminderde lichamelijke weerstand, een slechte mondhygiëne, bij overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen of stress. Ze kunnen ontstaan door bijten op de tong of de binnenkant van de wang of bij het eten van heet voedsel. Soms zijn aften het gevolg van een scherp randje aan tand of kies. Aften kunnen ook het gevolg zijn van een slecht passend kunstgebit. Een misverstand is dat aften ontstaan door een vitaminetekort. 

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Hoe lang duurt het voordat een afte verdwijnt?  

In het algemeen geldt dat hoe groter het zweertje is, hoe langer de genezing duurt. Gewoonlijk verdwijnt een afte vanzelf binnen twee weken. 

Wat kunt u zelf doen?  

Probeer van de afte af te blijven, want het kapot maken van de blaasjes verergert de klachten. Uitbreiding van de aften kunt u voorkomen door voorzichtig te poetsen en te eten; dit geldt in het bijzonder voor mensen die van zichzelf weten dat bij hen prikkeling van het mondslijmvlies leidt tot het gemakkelijk ontstaan van nieuwe aften. Van sommige tandpasta’s en mondspoelmiddelen wordt beweerd dat ze helpen tegen aften.  

Wanneer moet u uw tandarts raadplegen?  

Als de aften na twee weken niet verdwenen zijn of als u vaak last heeft van aften, vraag dan uw tandarts om advies. Ook als u het idee heeft dat aften ontstaan door scherpe randjes aan tanden of kiezen of een slecht zittend kunstgebit, kunt u het beste naar uw tandarts gaan.  

Zijn er geneesmiddelen tegen aften?  

Er is geen geneesmiddel met een gegarandeerde werking. Om de pijn enigszins te verlichten kan uw tandarts u een pijnstillende zalf voorschrijven; een dergelijke zalf werk echter maar kort en is vaak alleen een uitkomst om bijvoorbeeld het eten te vergemakkelijken. Sommige mensen hebben baat bij ontsmettende mondspoeling met chloorhexidine, een desinfecterend middel dat het aantal bacteriën in de mond vermindert. Om die reden kunnen ze een gunstige werking hebben op aften. Zowel de pijnstillende zalf als de ontsmettende mondspoeling versnellen de genezing van de afte echter niet. Bovendien kan het gebruik van een mondspoeling pijnlijk zijn.  

Voor personen die veelvuldig lijden aan aften kan met het gebruik van bepaalde geneesmiddelen soms een goed resultaat worden bereikt. Dergelijke geneesmiddelen kunnen echter de nodige bijwerkingen hebben en worden derhalve alleen bij uitzondering, en meestal onder controle van een specialist, toegepast.

Wat is de prognose?

Zijn aften schadelijk voor de gezondheid?  

Aften zijn soms uitermate pijnlijk, maar niet bedreigend voor de gezondheid. Alleen bij een combinatie van aften en hoge koorts kan er sprake zijn van een infectieziekte. Raadpleeg dan uw tandarts. 

Meer informatie

Contact

Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie, receptie J2-Q-27, telefoon (071) 526 23 72 tussen 9.00 en 12.00 en tussen 14.00 en 15.00 uur.