Coördinator Bedrijfshulpverlening

Jan Snijder

Jan Snijder, coördinator Bedrijfshulpverlening (BHV), is een bekend gezicht binnen het LUMC; hij werkt hier immers al ruim dertig jaar. En nog steeds gaat hij met hetzelfde enthousiasme naar zijn werk als in 1985, toen hij hier verantwoordelijk was voor de keukenbestellingen: “Ik heb echt een geweldige loopbaan.”

Zo lang werken op één plek heeft zo zijn voordelen: “Er is geen ruimte in dit gebouw die ik niet ken. En als er iets verbouwd wordt, dan weet ik dit als een van de eerste personen.” En dat is belangrijk in de rol van Jan. Hij coördineert namelijk trainingen, presentaties, simulaties en kennissessies voor beveiligers en afdelingsbetrokkenen die precies moeten weten hoe het gebouw in elkaar zit, waar alle routes zich bevinden, waar brandblussers te vinden zijn en tal van andere belangrijke gebouw gerelateerde aspecten voor het geval er brand uitbreekt of iets anders onfortuinlijks plaatsvindt waar snel op gereageerd moet worden.

Een manusje van alles
En Jan geniet van die verantwoordelijkheid, het was voor hem een droom die uitkwam toen hij deze baan een aantal jaar geleden kreeg: “Ik heb altijd een fascinatie gehad voor de brandweer en beveiliging. Jaren geleden ben ik zelf onderdeel geweest van de vrijwillige brandweer van het LUMC. Ik heb ook de opleidingen gevolgd tot brandweer en beveiliger.” Want ja, ook beveiliger is Jan tien jaar lang geweest bij het LUMC. En alsof dat nog niet genoeg is: ook op de postkamer heeft Jan jaren gewerkt: “Vroeger was het LUMC net een groot dorp. Ik was toen als verantwoordelijke van de postkamer ruim een uur bezig om alle gebouwen af te rijden voor het bezorgen van post.”

“Ik werk hier al ruim dertig jaar en ga nog steeds iedere dag met plezier naar mijn werk.”

Jan Snijder

Een wandelende encyclopedie
Jan heeft het LUMC zien ontwikkelen tot wat het vandaag de dag is. Nieuwe beveiligers profiteren van de jarenlange ervaring en kennis die Jan heeft: “Ik ken zo ontzettend veel mensen hier. Ik kan mensen precies vertellen bij wie ze moeten zijn als ze een bepaalde vraag hebben. Ik weet ook waar ze moeten zijn, want het gebouw kent geen geheimen voor me. Ze noemen mij hier ook wel de Wandelende Wikipedia.”

In goede handen
En hoe fijn is het voor het LUMC dat iemand die zo betrokken is bij de veiligheid van het gebouw, de medewerkers en de patiënten, zoveel kennis heeft en nog steeds met zoveel enthousiasme naar zijn werk gaat: “Ik heb echt een geweldig vak. Ook als ik onverwacht in het weekend of ’s nachts wordt gebeld, sta ik gelijk paraat. Ik vind dat helemaal niet erg.”

En zijn enthousiasme werkt aanstekelijk, zo blijkt, want ook zijn zoon en vrouw werken voor het LUMC: “Het LUMC is echt een familiebedrijf, letterlijk en figuurlijk.” En wij hopen dat Jan zich nog jaren inzet voor de veiligheid van ons LUMC.

Word jij mijn nieuwe collega?