Patiëntenfolder

Botcysten

Heeft u botcysten? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees hier meer over wat botcysten inhouden en welke zorg het LUMC u biedt.
Waarmee kunnen we u helpen?

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Orthopedie.

Onze zorg

Wat is Botcysten?

Botcysten (solitaire botcyste en aneurysmatische botcyste) zijn holtes binnen het bot welke gevuld zijn met vloeistof. Botcysten ontstaan tijdens de groei en worden dus met name gezien bij kinderen onder de 15 jaar. Soms bestaan deze cysten uit één holte (solitaire botcyste) en soms uit meerdere holtes (bijv. aneurysmatische botcyste). In principe zijn deze botcysten goedaardig.

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Een solitaire botcyste (SBC) geeft over het algemeen geen klachten, maar tast wel de sterkte van het omliggende bot aan, en wordt vaak bij toeval ontdekt als er een scheur of breuk in het bot ontstaat na een val. De botbreuk geneest vanzelf, en soms verdwijnt de cyste na de botgenezing. Indien deze blijft bestaan, is niet altijd behandeling noodzakelijk. Een behandeling kan bestaan uit het injecteren van een vloeistof die de cyste doet invullen (ethoxysclerol).  

Een aneurysmatische botcyste (ABC) kan ook de sterkte van het omliggende bot aantasten (“opblazen”, op een röntgenfoto ziet een ABC eruit als meerdere zeepbellen in het bot) en kan ook voor vormverandering van het bot zorgen. Dit kan pijn en zwelling veroorzaken, en soms ook een scheur of breuk in het bot. ABC’s komen met name voor tussen de 1 en 20 jaar. De behandeling van een ABC kan ook bestaan uit het injecteren van ethoxysclerol. Soms moet dit enkele malen herhaald worden. Een andere optie is de cyste leegmaken en opvullen met donorbot.