Patiëntenfolder

Leverdonatie: 3. De periode na de donatie

U heeft een deel van uw lever gedoneerd en u bent ontslagen uit het ziekenhuis. In deze folder leest u hoe het verder gaat. 

Deze patiëntenfolder is opgesteld door de afdeling(en) Transplantatie Centrum.

Een leverdonatie is een grote operatie. Na de operatie zal het resterende stuk van uw lever weer gaan groeien. Na 6 weken is de lever meestal weer tot ongeveer 80% van de oorspronkelijke grootte gegroeid.

Het duurt meestal wel zo'n 3- 6 maanden voordat u zich weer volledig hersteld voelt. 

We geven aan waar u de eerste periode op moet letten, wat u kunt verwachten met betrekking tot uw herstel en hoe vaak we u graag willen blijven zien. 

Voeding 

U mag na de donatie eten wat u wilt. Natuurlijk raden we u aan gezond te eten, volgens de Schijf van Vijf. Soms merken mensen dat ze tijdelijk last hebben van diarree, vooral na vet eten. Dit kan komen doordat de galblaas is weggehaald bij de operatie. Vaak helpt het om wat minder vet en meer vezelrijk te eten (volkoren brood en pasta, veel groente en peulvruchten). 

We raden u aan in de eerste zes weken tijdens de snelste herstelfase van de lever helemaal geen alcohol te drinken. 

Lichaamsbeweging 

U kunt de eerste periode beperkt zijn op de volgende manieren: 

  • In de eerste weken is de wond nog niet volledig genezen en daarmee minder sterk. Wij raden u aan om de eerste vier weken geen dingen te doen die zwaar zijn voor uw buikspieren. Dan gaat het om: Tillen zwaarder dan 5kg (boodschappen, stofzuiger, kratten, koffers, meubels). Denk ook aan eventueel optillen van uw kinderen, vaak bukken, buikspieroefeningen of contactsporten. 
  • Huishoudelijk werk, lichte sportactiviteiten en lichamelijke intimiteit zijn geen bezwaar, mits u rekening houdt met het bovenstaande. 

We raden u aan veel te bewegen. De veiligste en beste manier om kort na ontslag in conditie te komen, is wandelen. We raden u aan elke dag te wandelen. Let daarbij goed op uw lichaam, en stop als u te vermoeid wordt of te veel pijn voelt. Wissel de eerste periode inspanning af met rust, en luister naar uw lichaam. 

Als het goed gaat in de eerste weken kunt u langzaam weer uw activiteiten oppakken zoals voor de donatie. Denk bijvoorbeeld aan zwaardere huishoudelijke taken, uw werk, sporten, boodschappen en fietsen. Zwemmen mag zodra de wond dicht is. Voor alle activiteiten geldt dat u het beste kan luisteren naar uw lichaam, en inspanning af kunt wisselen met rust. 

Wanneer u weer kan autorijden, verschilt van persoon tot persoon. De meeste mensen rijden in de eerste paar weken na een buikoperatie nog geen auto. Als u nog pijnstillers gebruikt die de rijvaardigheid beïnvloeden (bijvoorbeeld tapentadol, oxycodon of tramadol), mag u niet autorijden. Hou er rekening mee dat een kan een autogordel klachten geven van uw operatiegebied. Sommige verzekeraars keren niet uit als u betrokken raakt in een ongeluk in de eerste weken na een grote operatie. Neem in geval van twijfel contact op met uw verzekeraar. 

Luister ook bij autorijden naar uw lichaam en begin met kortere stukjes rijden. 

Tijdens de poli-afspraak van week 6 bespreekt u met de chirurg hoe uw conditie is en kan u advies krijgen over het opbouwen van beweging en activiteiten. 

Wondverzorging 

  • De hechtingen zijn oplosbaar, en hoeven dus niet verwijderd te worden. Wanneer een draaduiteinde er buiten het lichaam komt, lost dit niet meer op en kan dit tijdens een polibezoek verwijderd worden. 
  • Zo nodig kunt u de wond afdekken met een pleister, maar dit is niet noodzakelijk. 
  • De wond zal op de poli bekeken worden. Mocht u voor die tijd merken dat u koorts heeft, de wond rood wordt, erg pijnlijk is, warm aanvoelt of lekt, dan adviseren wij u eerder contact ons op te nemen 
  • U kunt vanaf de eerste dag na de operatie douchen met uw wond, we raden u af te zwemmen en in de sauna te zitten zolang de wond nog niet genezen is. 

Pijnklachten 

U mag na ontslag paracetamol nemen tegen de pijn. Omdat uw lever in het begin kleiner is dan voorheen, raden we u aan maximaal 3dd 1gram (2 tabletten) te nemen, net als u kreeg in het ziekenhuis. Pijnstilling werkt het beste als u die op vaste tijdstippen verdeeld over de dag inneemt, en niet langer wacht met slikken tot de pijn erger is geworden. Als u met ontslag gaat, bespreken we met u of u nog een tijdje een extra pijnstiller naast de paracetamol kunt slikken.

Contact opnemen bij vragen en problemen na de operatie 

U moet altijd bellen als u in de eerste weken na de operatie de volgende klachten krijgt: 

  • De operatiewond is rood, warm en pijnlijk of gezwollen 
  • Koorts, meer dan 38.5℃  
  • Plotselinge toename van buikpijn 
  • Geelzien 
  • Donkere urine (cola-kleur) 
  • Ontkleurde ontlasting  

Buiten kantoortijden belt u met de verpleegafdeling van het Transplantatie Centrum: tel 071-526 47 14. 

Als u minder ernstige klachten heeft, zich niet lekker voelt of vragen heeft na de opname en over uw herstel, kunt u contact opnemen met de verpleegkundig specialist, per e-consult of telefoon. 

Werkhervatting

Tijdens de nacontroles bekijkt de chirurg of de operatiewond goed genezen is en hoe het met u gaat. Bij goed herstel krijgt u advies om vanaf zes weken na de operatie al uw activiteiten van voor de operatie weer op te bouwen. U kunt dan ook weer nadenken over starten met werken. 

Natuurlijk is dit afhankelijk van het soort werk dat u doet. Als u in loondienst bent, is zes weken na de operatie een goed moment om contact op te nemen met uw leidinggevende of bedrijfsarts om een plan te maken voor werkhervatting en re-integratie . Beginnen met minder uren/dagen en/of lichtere werkzaamheden is daarbij vaak een goed idee. Als u werkt als zelfstandige zult u hier zelf een plan voor moeten maken. Uw behandelend arts of de verpleegkundig specialist is graag bereid om mee te denken, maar u moet wel bedenken dat zij geen deskundigen zijn op het gebied van uw werkzaamheden. 

Te verwachten afspraken binnen het ziekenhuis 

Mocht u in het eerste jaar na donatie behoefte hebben aan een extra controlebezoek, neemt u dan contact met ons op om een afspraak in te plannen. 

Deze onderstaande afspraken kunt u verwachten na ontslag: 

Nacontroles in het 1e jaar, voor uw afspraak laat u bloed prikken en heeft u een echo en een CT-scan. Alleen de eerste keer als u terugkomt heeft u alleen een echo. 

  • Week na ontslag: Bij de chirurg en verpleegkundig specialist 
  • Belafspraak: met Verpleegkundig Specialist 
  • 6 weken: Bij de chirurg en verpleegkundig specialist 
  • 3 maanden: Bij de Verpleegkundig Specialist 
  • 6 maanden: Bij de Verpleegkundig Specialist en bij de chirurg 
  • 12 maanden: Bij de Verpleegkundig Specialist 

Nacontroles na 1 jaar, we zien u ieder jaar graag terug, van tevoren laat u bloed prikken en heeft u een echo en om het jaar een CT-scan. 

Na 6 jaar komt u ieder jaar terug voor alleen een echo. 

Mocht u in het eerste jaar na donatie behoefte hebben aan een extra controlebezoek, neemt u dan contact met ons op om een afspraak in te plannen. 

Vragenlijsten 

Omdat we graag willen weten of uw herstel gaat zoals u zelf verwacht en om te zien wat de invloed van de donatie en operatie is op uw leven vragen we u regelmatig een vragenlijst in te vullen. Dit is een PROMs (Patient Reported Outcome Measures)lijst, voor meer informatie verwijzen we graag naar onze website (link naar PROMS pagina). Het invullen van uw vragenlijst kost u ongeveer 10 minuten 

Wanneer u vragen heeft naar aanleiding van deze folder, vernemen wij dit graag van u. 

Contact 

U kunt ons op de volgende manieren telefonisch bereiken:   

Overdag belt u: 

Op maandag tussen 8.30-12.30 de polikliniek Heelkunde telefoonnummer 071 526 23 77 

Dinsdag tot en met vrijdag de verpleegkundig specialist leverdonatie telefoonnummer 071-529 86 02  Jiske vd Heuvel                   

Buiten kantoortijden kunt u bellen met de verpleegafdeling van het Transplantatie Centrum: 071-526 47 14  

Voor niet urgente vragen maak gebruik van de mogelijkheid e-consult in mijnLUMC