Patiëntenfolder

Bovenste extremiteiten

Schouderklachten komen veel voor en leiden tot problemen in het dagelijks functioneren en tot ziekteverzuim. Het is voor patiënten een belangrijke reden om de huisarts te bezoeken. De meeste schouderklachten gaan binnen 2 maanden vanzelf over, er zijn echter ook schouderaandoeningen die langer duren of behandeling vereisen.
Waarmee kunnen we u helpen?

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Orthopedie.

Onze zorg

Wat is Bovenste extremiteiten?

De afdeling Orthopedie is gespecialiseerd in het behandelen van schouderklachten en heeft zich met name toegelegd op peesletsels van spieren rond het schoudergewricht (de zogenaamde rotatoren manchet), coördinatiestoornissen, artrose of reumatische aandoeningen van het schoudergewricht en problemen met het functioneren na een schoudervervangende operatie (schouderprothese). De behandelingen bestaan uit onder andere oefentherapie, locale injecties, gewrichtsvervangende operaties en peesherstel- of peesverplaatsingsoperaties (peestransposities).

Waarom u bij ons in goede handen bent

Door de uitgebreide ervaring met peestransposities is het LUMC een verwijscentrum voor patiënten met grote scheuren van de rotatorenmanchet. Het voordeel van deze operatie is dat de patiënt het eigen schoudergewricht kan behouden, terwijl in andere centra vaak een omgekeerde schouderprothese zal worden geplaatst. Peestransposities kunnen ook toegepast worden als hersteloperatie bij klachten van instabiliteit of functieverlies na een schouderprothese.