Patiëntenfolder

MRSA dragerschap

MRSA is een bacterie. De afkorting MRSA staat voor Meticilline-resistente Staphylococcus aureus. Het verschil tussen de gewone Staphylococcus aureus-bacterie en MRSA is dat MRSA ongevoelig (resistent) is voor verschillende soorten antibiotica. Daardoor is MRSA lastiger te behandelen dan de gewone vorm van de bacterie. De gewone Staphylococcus aureus-bacterie komt bij ongeveer 30% van de mensen in de neus en op de huid voor zonder klachten te veroorzaken. MRSA is veel zeldzamer en komt bij zo’n 0,2% van de mensen voor. Dat is 2 op de 1000 mensen.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Infectieziekten en de afdeling Medische Microbiologie.

Logo Eenheid Infectiepreventie

Wat is het verschil tussen MRSA-dragerschap en een MRSA infectie?

Wordt de MRSA-bacterie na een test op uw lichaam gevonden, maar heeft u geen klachten? Dan bent u drager van de MRSA bacterie (dragerschap). Krijgt u klachten of wordt u ziek van de MRSA bacterie? Dan heeft u een MRSA infectie of ontsteking. Omdat de MRSA bacterie minder gevoelig is voor verschillende veelgebruikte antibiotica is de behandeling moeilijker. Zo is er minder keuze aan antibiotica en is behandeling met de meest voorgeschreven antibiotica (penicillines) bij MRSA infecties niet mogelijk.

Wat merk ik van het dragen van de MRSA-bacterie?
Gezonde mensen hebben meestal geen last van de MRSA-bacterie. Heeft u een verhoogd risico om infecties op te lopen? Dan kan de MRSA bacterie infecties veroorzaken als u een verminderde weerstand of beschadigde huid heeft. Als u een huidziekte als eczeem of psoriasis heeft bijvoorbeeld, of een (operatie)wond. De bacterie veroorzaakt huidinfecties zoals krentenbaard, steenpuisten of wondinfecties. In zeldzame gevallen komen ook infecties van de bloedbaan, bot of longen voor.

Hoe loopt u de MRSA bacterie op?

MRSA loopt u op door direct contact met besmette huid, kleding of voorwerpen. Ziekenhuizen of zorginstellingen nemen maatregelen om verspreiding van de MRSA-bacterie te voorkomen. Bijvoorbeeld door het dragen van handschoenen en handen wassen met een bacteriedodend middel.

Maatregelen rondom MRSA-dragerschap

Verblijft u in een ziekenhuis of zorginstelling en bent u MRSA-drager? Dan zijn maatregelen nodig om de verspreiding van de MRSA bacterie te voorkomen.

Dit betekent dat:

  • Wij u vragen bij opname of bezoek in het ziekenhuis het MRSA-dragerschap te melden.

  • In uw elektronisch patiëntendossier staat dat u MRSA-drager bent.

  • Wij isolatiemaatregelen nemen als u opnemomen wordt in het ziekenhuis.

Denk daarbij aan het volgende:

  • U verblijft in een éénpersoonskamer.

  • Er hangt een waarschuwingskaart met isolatiemaatregelen op uw deur.

  • Medewerkers dragen een schort, mondneusmasker en handschoenen.

  • Krijgt u bezoekers? Ook zij moeten maatregelen nemen. Een van de verpleegkundigen van de afdeling kan u hier uitleg over geven.

Buiten het ziekenhuis of een zorginstelling zijn behalve goed uw handen wassen geen extra maatregelen nodig.

Behandeling van MRSA-dragerschap

Niet iedereen die de MRSA bacterie draagt heeft een behandeling nodig. Dit is een beslissing die u samen met uw arts maakt.

Het doel van de behandeling is om de MRSA bacterie kwijt te raken. De behandeling bestaat uit het reinigen van:

  • Uw huid.

  • Uw haren.

  • Kleding en linnengoed waar u direct huidcontact mee heeft.

Dit betekent dat u:

  • Dagelijks uw huid en haren wast met een desinfecterende (bacteriedodende) zeep en shampoo.

  • Een speciale zalf in uw neus smeert.

  • Regelmatig uw kleding en linnengoed wast en verschoont.

  • In veel gevallen een kuur met antibioticatabletten krijgt.

Bekijk de folder 'Behandelschema MRSA-dragerschap' voor de exact ebehandelingsinstructies.

Wanneer is het MRSA-dragerschap voorbij?

Na de behandeling controleren we of de MRSA bacterie echt verdwenen is. Dit testen we drie keer, steeds met minstens één week tussen de testen. De test bestaat uit een wattenstokje langs keel, neus en perineum (en eventueel huid) halen en dit vervolgens testen op de aanwezigheid van de MRSA bacterie.

Als er na de derde test geen MRSA bacterie gevonden wordt (een negatieve test) dan bent u geen drager meer van de MRSA bacterie. Tot die tijd blijven wij u als MRSA-drager behandelen als u in een ziekenhuis of andere zorginstelling verblijft.

Na twee maanden en na een jaar testen we u nog een keer om te kijken of u niet opnieuw drager bent van de MRSA bacterie.

Meer vragen

Wilt u meer informatie MRSA? Bekijk dan regionale website www.mrsanetwerk.nl van het samenwerkingsverband Holland West. Daar kunt u per e-mail vragen over MRSA aan het regionale expertteam stellen. U kunt voor informatie ook terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl.

Met vragen kunt u ook contact opnemen met uw huisarts of behandelende arts op de polikliniek Interne Geneeskunde of Infectieziekten.

Informatiemateriaal en formulier MRSA-dragerschap | MRSA netwerk Holland West

Hier staan folders over MRSA-dragerschap en instructies rondom MRSA-eradicatie behandeling. Deze folder zijn hier ook in het Turks, Arabisch, Frans en Engels beschikbaar

Het LUMC participeert in het MRSA netwerk Holland West. Dit is een samenwerkingsverband van zorgverleners en zorginstellingen in de regio.