Patiëntenfolder

Fecale Microbiota transplantatie (FMT)

FMT staat voor fecale microbiota transplantatie, ook wel bekend als fecestransplantatie of poeptransplantatie. 

Afdeling Medische Microbiologie en Afdeling Infectieziekten 

Onze zorg

Wat is Fecale Microbiota transplantatie (FMT)?

De afdeling Medische Microbiologie van het LUMC huisvest de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB). Indien uw arts een fecestransplantatie overweegt kan deze overleggen met de NDFB.

Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?

Bij fecestransplantatie wordt de ontlasting van een gezonde donor toegediend aan een patiënt. Het doel hiervan is het evenwicht van micro-organismen in de darm te herstellen. Dit evenwicht kan verstoord zijn door gebruik van antibiotica en een infectie met Clostridioides difficile (CDI). Fecestransplantatie wordt toegepast wanneer de klachten van CDI blijven terugkomen, ondanks eerdere behandeling met antibiotica. In dat geval leidt FMT aansluitend aan een antibioticakuur vaker tot blijvende genezing. Ontlasting van gezonde personen bevat een rijke en complexe samenstelling van micro-organismen. Door gezonde darmbacteriën terug te geven aan de patiënt lukt het meestal CDI definitief te bestrijden.

Meer informatie over Clostridioides difficile infecties (CDI)

Waarom u bij ons in goede handen bent

Donoren zijn vrijwilligers en worden streng gescreend. Zij moeten gezond zijn, en geen risicofactoren hebben op dragerschap van besmettelijke aandoeningen. Hun ontlasting en bloed wordt uitgebreid onderzocht op mogelijke aanwezigheid van ziekmakende bacteriën, virussen en parasieten. Bovendien worden deze testen regelmatig herhaald.

Voorbereiding

Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?

Voorafgaand aan FMT krijgt de patiënt antibiotica en wordt de darm van de patiënt leeggespoeld met een laxerende drank. De donorontlasting wordt verdund, vloeibaar gemaakt en gezeefd, zodat deze in de darm gespoten kan worden door een dunne sonde (slangetje) die via de neus naar de dunne darm loopt.  

Behandelteam

De afdeling Infectieziekten en de afdeling maag-darm-leverziekten (MDL) in het LUMC hebben ervaring met het uitvoeren van fecestransplantaties. Fecestransplantaties voor andere aandoeningen dan Clostridioides difficile infectie (CDI) vinden alleen plaatst in onderzoeksverband of in het kader van ‘compassionate use’, op aanvraag van een behandelend arts, en na beoordeling door de NDFB werkgroep.