Patiëntenfolder

Pseudo B-cel lymfoom

Deze patiëntenfolder geeft informatie over pseudo B-cel lymfoom. Heeft u na het lezen nog vragen, dan beantwoordt de arts deze graag. 

Afdeling Huidziekten

Onze zorg

Wat is Pseudo B-cel lymfoom?

Een pseudo B-cel lymfoom is geen echt lymfoom en dus ook geen kanker. Bij een pseudolymfoom zorgt een prikkel van buitenaf ervoor dat bepaalde witte bloedcellen (B-lymfocyten) in de huid worden gestimuleerd. Deze veroorzaken een bult. De lymfocyten lijken dan op lymfoom-/kankercellen onder de microscoop, maar zijn het dus niet. 

Oorzaak

De oorzaak is dus een prikkel van buitenaf. Een bekende oorzaak is een virusinfectie door een tekenbeet (Borrelia). Maar vaak blijft de oorzaak ook onbekend. De ziekte is niet erfelijk en niet besmettelijk voor andere personen. 

Waarom u bij ons in goede handen bent

Omdat huidlymfomen erg zeldzaam zijn, is het belangrijk dat experts op dit gebied samenwerken. Sinds 2000 is het LUMC het landelijk expertisecentrum voor huidlymfomen. Een team van dermatologen, pathologen, radiotherapeuten en hematologen werken hier nauw samen. Om de zorgkwaliteit verder te bewaken is er de landelijke werkgroep Cutane Lymfomen. Hierbij komen gespecialiseerde dermatologen en pathologen uit alle universitair medisch centra in Nederland elk kwartaal samen om alle nieuwe patiënten met een (verdenking op) huidlymfoom te bespreken. Meestal kunnen patiënten binnen één week in Leiden gezien worden.

Diagnose

De dermatoloog stelt de diagnose vaak op basis van de zichtbare huidafwijkingen in combinatie met het pathologisch onderzoek dat is gedaan naar het afgenomen huidbiopt. Omdat een pseudo B-cel lymfoom een zeldzame aandoening is, wordt het onderzoek vaak verricht in een specialistisch centrum met veel ervaring op het gebied van huidlymfomen. Voor het stellen van de juiste diagnose is een samenwerking tussen de dermatoloog en patholoog ontzettend belangrijk.

Een pseudo B-cel lymfoom is geen (huid)lymfoom. Dat betekent dat een scan niet nodig is. Wél wordt er  laboratoriumonderzoek van het bloed verricht worden, en in het bloed daarnaast onderzocht worden of u een Borrelia-infectie heeft. 

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Wanneer u een Borrelia-infectie heeft, zal deze met antibiotica worden behandeld. Daarnaast kan er worden behandeld met crèmes, zalven of injecties die corticosteroïde bevatten. Corticosteroïden werken ontstekingsremmend. 

Wat is de prognose?

Of een pseudo B-cel lymfoom te genezen is, hangt af van de oorzaak. Is de oorzaak een Borrelia-infectie, dan is genezing mogelijk. Bij een onbekende oorzaak kan de plek na een tijd alsnog verdwijnen,  al dan niet met behandeling van corticosteroïden.

Nazorg

Waar moet u op letten na uw behandeling?

Het advies is om u eenmalig te laten controleren na 3 tot 6 maanden. In het geval dat u vaker last heeft van de ziekte, dan adviseren we meerdere controles. 

Meer informatie

Contact

LUMC afdeling Huidziekten 

Leids Universitair Medisch Centrum Interne postlocatie B-1-Q 

Postbus 9600, 2300 RC Leiden 

Bezoekadres 

Albinusdreef 2, 2333 ZA Leiden 

Telefoon polikliniek 

071-526 2630 

Links

Stichting Huidlymfoom 

Secretariaat: Looierslaan 117, 2272 BK Voorburg

Email:

secretaris@stichtinghuidlymfoom.nl info@stichtinghuidlymfoom.nl www.stichtinghuidlymfoom.nl

Bankrek. nr.: NL 06 ABNA 0860.7725.35 t.n.v. Stichting Huidlymfoom 

Steun Stichting Huidlymfoom 

In juli 2019 is Stichting Huidlymfoom opgericht door een groep patiënten. De stichting heeft 

- kortgezegd - als doel de behartiging van belangen van patiënten met een huidlymfoom. Onlangs zijn de activiteiten van de stichting van start gegaan met de participatie in het Platform Zeldzame Kankers van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). 

De stichting ontvangt geen financiering van de overheid of van ziekenhuizen en is daarom volledig afhankelijk van donaties. De stichting verkeert nog in de opbouwfase en kan een steuntje in de rug wel gebruiken. Uw hulp is daarom meer dan welkom. 

Die kunt u geven door: 

  • vrijwilliger of lid van de patiëntenraad te worden 
  • als donateur een bijdrage te storten op bankrek.nr NL 06 ABNA 0860.7725.35 ten name van de Stichting Huidlymfoom. 

Ga hiervoor naar www.stichtinghuidlymfoom.nl en meld u aan of neem contact op met info@stichtinghuidlymfoom.nl

Met uw hulp kunnen we meer doen om vanuit het patiëntenperspectief de aandacht voor adequate diagnostisering en behandeling van huidlymfomen en de noodzaak tot verder wetenschappelijk onderzoek binnen de schijnwerpers te houden.