Wervelkolomproblemen bij achondroplasie

Nazorg

Na de operatie helpen we u bij het herstel, zodat u zo snel mogelijk weer alles kunt doen dat u ook voor de ingreep deed. En als u achteraf nog vragen hebt of symptomen ervaart, kunt u altijd bij ons terecht.

Welke nazorg kunnen wij bieden? 

Na de operatie oefent u met een fysiotherapeut van het LUMC. U verblijft in het LUMC totdat u zich zeker genoeg voelt om thuis rond te lopen. Vanaf dat moment kunt u eigenlijk hetzelfde doen als voor de operatie. Wel zult u nog wat last hebben van uw rug. U hebt tenslotte net een operatie achter de rug en dat voelt alsof u net een zware griep hebt gehad. Daar zult u van op moeten knappen. Onze ervaring is dat dit een stuk beter gaat in uw eigen huis dan in een ziekenhuis. Als u liever niet thuis herstelt of dit om bepaalde reden niet kunt, dan is het mogelijk om tijdelijk te logeren in een verzorgingshuis bij u in de buurt. Dit kunt u van tevoren regelen met uw huisarts. 

Als u het op prijs stelt, kan onze fysiotherapeut contact opnemen met uw eigen fysiotherapeut dicht bij huis om de oefeningen te bespreken die uw herstel bevorderen. 

Waar moet u op letten na de ingreep? 

Bij de operatie is het noodzakelijk dat de neurochirurg kleine bloedvaatjes opensnijdt, die tijdens de ingreep ook weer worden dichtgebrand. Heel soms gaat zo’n vaatje weer open nadat de operatie al is afgerond. In dat geval kan het gebeuren dat de operatieholte vol met bloed loopt. Dit kan gaan drukken op het zenuwstelsel, met veel pijn in de benen als gevolg. Als zo’n nabloeding voorkomt, is het altijd in de eerste uren na de ingreep. De verpleegkundigen zijn hier alert op, zodat we altijd snel in kunnen grijpen. 

Wat ook kan voorkomen, is een infectie van de wond. Dit treedt in de regel een week of langer na de operatie op. De kans is groot dat u dan al thuis bent. Merkt u dat de wond rood en pijnlijk is en voelt u zich koortsig? Laat dan naar de wond kijken door uw huisarts. De huisarts kan de wond beoordelen en met ons overleggen wat de beste behandeling is. Bij twijfel kunt u altijd in het LUMC langs komen, 24 uur per dag, 7 dagen per week. 

Hoe kunt u ons bereiken?

Loopt u tegen problemen aan, hebt u nog vragen of wilt u graag iets overleggen met de specialist? U kunt altijd contact met ons opnemen. Bij uw ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een telefoonnummer mee dat u kunt bellen. U kunt ook mailen met uw behandelend arts. 

Bij zeer urgente problemen kunt u buiten kantooruren naar de spoedeisende hulp van het LUMC. U kunt de spoedeisende hulp ook bellen via de telefooncentrale: 071 - 526 91 11.