Wervelkolomproblemen bij achondroplasie

Diagnose

De eerste stap bij problemen met de wervelkolom is het stellen van de juiste diagnose. Zonder de juiste expertise en ervaring met achondroplasie kan dit lastig zijn. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat uw poliklinisch bezoek leidt tot een operatie. Het ontvangen van uitleg over uw klacht en hoe daar mee om te gaan is vaak al voldoende. Het kan ook zo zijn dat het nodig is om u in de tijd te blijven vervolgen. Wat voor uw situatie en klacht het meest passend is, wordt in overleg besloten.

Afspraak maken voor diagnose

U kunt zelf contact met ons opnemen voor een afspraak via 071 – 526 21 85 (ma. t/m vr. van 9.00 - 12.30 uur en van  13:30 en 16:00 uur). De secretaresse zal u vragen om uw verwijzing van uw huisarts of eigen specialist. De afspraak zal plaatsvinden op de speciale polikliniek voor kleine mensen. 

Voorafgaand aan uw eerste afspraak zullen we u vragen naar informatie en gegevens die eventueel al aanwezig zijn. Bijvoorbeeld een MRI-scan. Deze wordt dan eerst ingescand voordat u de polikliniek bezoekt. Zo kunnen we het eerste bezoek meteen zo goed mogelijk voorbereiden.

Op de dag van de afspraak zelf kunt u zich melden bij de polikliniek Neurochirurgie op J-3 van het hoofdgebouw. Is het uw eerste keer in het LUMC? Vergeet u dan niet om eerst langs de Centrale Inschrijfbalie te gaan, achterin de aankomsthal op de begane grond.

Wie komt u tegen en wat kunt u verwachten?

Uw eerste afspraak is altijd met neurochirurg Carmen Vleggeert-Lankamp. Zij beoordeelt uw klachten en kijkt of er op basis van die klachten en de eerder aangeleverde informatie al tot een diagnose en een behandelplan kan worden gekomen. Is dat niet het geval, dan doen we een extra onderzoek bij u. Dit onderzoek bestaat meestal uit een röntgenfoto en/of een CT- en/of MRI-scan. 

Röntgenfoto

Voor een röntgenfoto kunt u op de dag van de eerste afspraak terecht op het inloopprogramma bij de afdeling Radiologie. Vaak is het mogelijk dat de neurochirurg direct na het maken van de foto de uitslag met u bespreekt.

CT- en/of MRI-scan 

Voor de CT- en/of MRI-scan is er geen inloopprogramma. Dat betekent dat we hier een aparte afspraak voor moeten maken. We proberen dit altijd te combineren met uw eerstvolgende bezoek aan de polikliniek, zodat u de uitslag van de scan direct met de neurochirurg kunt bespreken. Als het beter uitkomt kunnen we in overleg met uw eigen arts ook een CT- of MRI-scan laten maken bij een ziekenhuis bij u in de buurt. In dat geval geven we de specialist daar specifieke instructies mee.  Zo proberen we de zorg zo efficiënt mogelijk te laten verlopen en de hinder voor u tot een minimum te beperken. 

Uitslag van het onderzoek

Zowel van een röntgenfoto als een MRI-scan kan de neurochirurg direct het resultaat zien. Als alle uitslagen bekend zijn, neemt de neurochirurg met u de mogelijkheden door. Dit gesprek is belangrijk, omdat een probleem met de wervelkolom niet automatisch betekent dat u een operatie krijgt. Uitleg over uw klacht en de manier waarop u er het beste mee om kunt gaan, kan ook vaak leiden tot minder onrust over uw klachten.

Is een operatie wel een optie, dan wordt dit uitgebreid met u besproken. Want als u goed begrijpt wat er aan de hand is, kunt u samen met de arts bekijken of een operatie voor u een oplossing biedt. U krijgt de mogelijkheid om hier rustig over na te denken en u hoeft niet meteen een beslissing te nemen. Samen met de arts neemt u hier de tijd voor. Zo besluiten we in goed overleg tot een behandelplan waar u zich prettig bij voelt.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

  • Zijn er al eens eerder foto’s of scans gemaakt of is er relevantie informatie beschikbaar, zoals brieven van artsen, die van belang kunnen zijn voor de neurochirurg? Zorgt u dan dat deze voor uw eerste afspraak al bij het secretariaat van de polikliniek Neurochirurgie aanwezig zijn. Zo kunnen we ons het beste voorbereiden op uw komst. U bereikt het secretariaat via 071 - 526 21 85. 
  • Het kan zijn dat u zich voor een onderzoek deels moet ontkleden. Bijvoorbeeld voor een MRI-scan. Trek daarom makkelijk zittende kleding aan.