Wervelkolomproblemen bij achondroplasie

Behandeling

Als u samen met de neurochirurg hebt besloten dat een operatie de beste oplossing biedt voor uw klachten, maken we een afspraak voor de ingreep. De operatie zelf wordt altijd uitgevoerd door een neurochirurg die ervaring heeft met de afwijkende vorm van de wervelkolom van kleine mensen en die ieder jaar tientallen achondroplasten aan de wervels opereert.

Verloop van de ingreep

Tijdens de operatie maakt de neurochirurg het wervelkanaal ruimer, zodat het zenuwweefsel meer ruimte heeft. Dit gebeurt door met een klein freesje (diamantboortje) een beetje bot weg te nemen, waarna ook het bindweefsel dat het kanaal vernauwt weggenomen kan worden. Zo komt het zenuwweefsel weer vrij te liggen. De ingreep vindt plaats onder beeldvergroting, zodat de chirurg zo klein en fijn mogelijk kan werken om uw rug zo min mogelijk te beschadigen. U hoeft dus niet bang te zijn dat uw rug instabiel wordt. De ingreep is zo specifiek, dat we dit kunnen vermijden.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

De operatie en uw herstel verlopen het best als uw lichaam in een goede conditie is. Dat betekent dat u moet proberen in beweging te blijven en gezond te eten. We raden ook aan om te stoppen met roken, aangezien dit niet bevorderlijk is voor het genezingsproces. 

Daarnaast is het belangrijk dat u niet te zwaar bent. Uw gewicht geeft druk op uw rug, waardoor uw spieren zich moeten inspannen om uw gewicht mee te torsen. Met name een dikke buik trekt de rug naar voren en maakt de spieren vermoeid. Dat is niet goed voor de rug en geen optimale voorbereiding op een operatie. Afvallen is dan ook vaak een eerste stap richting het verbeteren van uw welzijn.

Wat is de prognose?

Het resultaat van de operatie hangt met name af van de mate waarin uw klachten overeen komen met dat wat op de foto’s en scans wordt gezien. Hebt u een duidelijke klacht die past bij de afwijking die we op de foto’s zien, dan zal de operatie in de regel een goed effect hebben. Dat betekent dat het nare gevoel in uw benen bij het lopen en staan grotendeels zal verdwijnen.  

Bij een operatie aan de nek- of borstwervels is het resultaat minder goed te voorspellen. Meestal doen we zo’n operatie om te voorkomen dat de functie van de armen en benen nog verder achteruitgaat. Soms leidt dit ook tot vermindering van de klachten, maar dat wisselt sterk per patiënt. 

Welke situatie op u van toepassing is, zal de neurochirurg uitgebreid met u bespreken. Het is namelijk heel belangrijk om goed in te schatten wat u kunt verwachten, voordat u besluit om u te laten opereren.