Vernauwing van de halsslagader

Ons onderzoek

Het LUMC is ook een centrum van onderzoek. We doen binnen de afdeling Heelkunde veel wetenschappelijk onderzoek naar vaatproblemen. Ons doel: therapieën ontwikkelen om vernauwingen van de halsslagaders te voorkomen of beter te behandelen.

Ontwikkelen nieuwe therapieën

PipetterenWe werken hard aan de ontwikkeling van therapieën om een vernauwing te kunnen voorkomen dan wel behandelen. Zo doen we momenteel onderzoek naar het risico op scheuren van de vernauwde vaatwand. Ook bestuderen we de relatie tussen ontstekingscellen en kleine bloedvaatjes in de vernauwde vaatwand.

Inzicht in oorzaak en mechanisme

In dit onderzoek bestuderen we stukken bloedvat die tijdens de endarteriëctomie-operatie verwijderd zijn. Door te onderzoeken welke factoren en cellen aanwezig zijn in de vaatwand kunnen we meer over de oorzaken en het biologische mechanisme van vernauwingen aan de halsslagaders te weten te komen. De stukjes weefsel worden volledig anoniem opgeslagen, en zijn dus niets te linken aan patiëntengegevens.

Onderzoek naar vernauwing van de halsslagader binnen de profileringsgebieden

Het LUMC heeft 7 profileringsgebieden: medische onderzoeksgebieden waarin het voorop wil lopen. Het onderzoek naar vernauwing van de halsslagader maakt onderdeel uit van de profileringsgebieden Vascular and Regenerative Medicine en Ageing. In een profileringsgebied werken meerdere specialismen met elkaar samen. Juist deze intensieve samenwerking tussen verschillende disciplines leidt vaak tot nieuwe inzichten.