Vernauwing van de halsslagader

Diagnose

Heeft u een TIA of een herseninfarct gehad en vermoedt de neuroloog dat een vernauwing in de halsslagader de oorzaak is? Dan krijgt u een afspraak bij een van de vaatchirurgen.

De neuroloog neemt contact op met de vaatchirurg. Hij of zij komt langs tijdens uw opname. Of u krijgt op zeer korte termijn een afspraak op de vaatpolikliniek.

Uw afspraak: wat kunt u verwachten?

Tijdens uw bezoek aan de vaatpolikliniek geeft uw vaatchirurg uitleg over de verschillende aspecten van een operatie aan de halsslagader. Indien nodig krijgt u een aanvullend duplexonderzoek op het zogenaamde ‘vaatlaboratorium’. Tijdens dit onderzoek wordt met een echo-apparaat informatie verkregen over de vernauwingsgraad van uw halsslagader. Het onderzoek wordt gedaan door een radiodiagnostisch laborant. 

Uitslag van het onderzoek

Tijdens uw opname op de afdeling neurologie zal uw neuroloog de uitslag van alle onderzoeken met u doornemen. Blijkt een operatie van de halsslagader nodig? Dan zal de vaatchirurg de operatie uitgebreid met u bespreken. Als u nog opgenomen bent, komt u of zij langs aan uw bed. Anders krijgt op zeer korte termijn een afspraak op de vaatpolikliniek.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

  • Neem iemand mee naar uw afspraak, om u te ondersteunen en met u mee te denken.
  • Schrijf uw vragen van tevoren op, zodat u ze niet vergeet.
  • Neem een recente medicatielijst mee, zodat de arts precies weet welke medicijnen u gebruikt.