Vaattoegangsproblemen bij hemodialyse

Diagnose

Als uw nieren nauwelijks werken, is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met de hemodialyse. Onze betrokken experts kijken welke shunt het beste bij uw situatie past, zodat u de best mogelijke behandeling krijgt.

Wie komt u tegen en wat kunt u verwachten?

VingerdrukmetingAls u in aanmerking komt voor hemodialyse, kan de nefroloog u doorverwijzen naar het pre-dialysespreekuur van het LUMC. Ook als u in een ander ziekenhuis onder behandeling bent, kunt u naar het LUMC worden doorverwezen.

Op het pre-dialysespreekuur krijgt u van de vaattoegangscoördinator te horen welke mogelijkheden er zijn om een shunt maken. Tijdens deze afspraak krijgt u voorlichting over de shunt en de bijbehorende leefregels. Daarnaast verricht de vaattoegangscoördinator een vingerdrukmeting. Tijdens deze meting wordt de bloeddruk in uw vingers gemeten. Het onderzoek geeft ons informatie over de doorbloeding van uw vingers en handen. Een vingerdrukmeting is pijnloos en duurt zo’n 10 minuten.

Vervolgonderzoeken

DuplexonderzoekOm te kijken welke behandeling het beste bij u past, is het nodig om aanvullend lichamelijk onderzoek te doen. U krijgt hiervoor een afspraak bij de vaatlaborant. De vaatlaborant maakt dan een echo – een zogeheten duplexonderzoek – waarbij hij zoekt naar eventuele afwijkingen en/of verstoppingen in de aders. Zo bepaalt hij welke bloedvaten het beste gebruikt kunnen worden voor een shunt. Ook wordt gekeken of het hart en de bloedvaten bestand zijn tegen een shunt. Dit onderzoek is pijnloos en duurt zo’n 30 minuten.

Uitslag van het onderzoek

Zodra de uitslagen van de onderzoeken bekend zijn, gaan de betrokken medisch specialisten met elkaar in gesprek over de best mogelijke behandeling. Zij kijken ook of er geen verdere onderzoeken nodig zijn om een diagnose te stellen. Is dat niet het geval, dan wordt voor u binnen 2 weken een afspraak bij de vaatchirurg gemaakt.

De vaatchirurg bespreekt uitvoerig de uitslag met u en u krijgt alle informatie over het behandelplan. U krijgt op een later tijdstip te horen wanneer de ingreep plaatsvindt. We streven er altijd naar de operatie binnen 2 tot 3 weken plaats te laten vinden. U krijgt van de polikliniek Heelkunde de exacte datum door.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

  • Neem een recente medicatielijst mee bij uw bezoek aan het ziekenhuis, zodat de arts precies weet welke medicijnen u gebruikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicatielijst bij uw apotheek ophalen.
  • Het is goed mogelijk dat u vragen hebt. Schrijft u deze van tevoren op.  Zo voorkomt u dat u belangrijke vragen vergeet te stellen.
  • Het is belangrijk dat u de bloedvaten in uw toekomstige shuntarm zoveel mogelijk spaart. Laat bijvoorbeeld geen infuus aanbrengen in dat arm, laat er geen bloed uit afnemen en er niet de bloeddruk meten. Zo zorgt u ervoor dat de kwaliteit van de bloedvaten zo hoog mogelijk is.