Tweelingtransfusiesyndroom (TTS)

Ons onderzoek

Onze gynaecologen en onderzoekers doen al vele jaren onderzoek naar TTS. We publiceren jaarlijks meerdere wetenschappelijke artikelen over TTS in internationale wetenschappelijke tijdschriften. Ons doel: de behandeling van TTS verbeteren zodat we u de beste zorg kunnen bieden.

Patiëntgebonden onderzoek naar TTS

De onderzoeken die we in het LUMC verrichten zijn heel divers. Een deel van ons onderzoek vindt in het laboratorium plaats, maar vaak vragen we ook onze patiënten of ze mee willen doen. Een groot deel van ons onderzoek kunnen we namelijk niet verrichten zonder de hulp van diegenen om wie het draait. Uw medewerking aan onderzoek naar TTS kan een groot verschil maken. We stellen het daarom zeer op prijs als u hiertoe bereid bent.

Meedoen met een onderzoek is altijd op vrijwillige basis. Dat betekent dat u er ook op ieder moment mee kunt stoppen als u dat wilt. Als u voor een onderzoek in aanmerking komt, zullen we u vragen om hier aan mee te doen. Neemt u de tijd om over dit verzoek na te denken en neem vooral een besluit waar u zichzelf prettig bij voelt. U mag uiteraard ook zelf informeren naar onze onderzoeken. Uw arts zal u in ieder geval uitgebreid voorlichten over het onderzoek en wat u kunt verwachten.

Onderzoek naar TTS binnen de profileringsgebieden

Het LUMC heeft 7 profileringsgebieden: medische onderzoeksgebieden waarin het voorop wil lopen. Het onderzoek naar TTS maakt onderdeel uit van het profileringsgebied Innovation in Health Strategy and Quality of Care. In een profileringsgebied werken meerdere specialismen met elkaar samen. Juist deze intensieve samenwerking tussen verschillende disciplines leidt vaak tot nieuwe inzichten.

Waar doen we momenteel onderzoek naar?

In de stage 1 trial onderzoeken we wat de beste behandeling is voor TTS in stadium 1. Eerdere studies geven aanwijzingen dat vroegtijdig behandelen in dit stadium mogelijk betere uitkomsten geeft dan wachten tot de ziekte erger wordt. Dit is echter nog niet bewezen. In deze studie zal afwachten (met wekelijks echo-onderzoek) vergeleken worden met het binnen drie dagen uitvoeren van de laserbehandeling.