Tweelingtransfusiesyndroom (TTS)

Onze zorg

Het tweelingtransfusiesyndroom (TTS) kan optreden bij een eeneiige tweelingzwangerschap, als beide foetussen een placenta delen. Normaal stroomt er via de placenta bloed van de ene foetus naar de andere en weer terug. Bij TTS raakt dit evenwicht verstoord. Het bloed stroomt maar één richting op: van de ene foetus (de donor) naar de andere foetus (de ontvanger). Dit heeft invloed op de urineproductie van beide foetussen, waardoor ook de hoeveelheid vruchtwater uit balans raakt. Als TTS op tijd ontdekt wordt, kan het goed behandeld worden. De behandeling van TTS kan in Nederland alleen in het LUMC plaatsvinden.

Waarom u bij ons in goede handen bent

Illustratie TTSHet LUMC is het nationale verwijscentrum voor foetale behandeling. Dat betekent dat het LUMC  het enige Nederlandse centrum is waar kinderen al voor de geboorte, dus als foetus, behandeld kunnen worden. Als Nationaal Foetale Therapie Centrum behandelen we al sinds 1965 kinderen tijdens de zwangerschap. We bieden snelle, volledige diagnostiek, multidisciplinaire evaluatie en minimaal invasieve foetale ingrepen. Meer informatie vind u ook op www.foetaletherapie.nl.

Multidisciplinair team bij TTS

Een ervaren en toegewijd team van specialisten voert de ingrepen uit volgens de hoogste kwaliteitsnormen. Het team bestaat uit gynaecologen, artsen prenatale geneeskunde en verpleegkundigen gespecialiseerd in foetale geneeskunde. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 55 tweelingen met TTS. TTS komt bij ongeveer 10 procent van de eeneiige tweelingen voor.

Wetenschappelijk onderzoek

Onze gynaecologen en onderzoekers doen al vele jaren onderzoek naar TTS. We publiceren jaarlijks meerdere wetenschappelijke artikelen over TTS in internationale wetenschappelijke tijdschriften. Ons doel: de behandeling van TTS verbeteren zodat we de beste zorg kunnen bieden.


Wat is het tweelingtransfusiesyndroom (TTS)?
Wat zijn de symptomen van TTS?
Wat is de oorzaak van TTS?