Tweelingtransfusiesyndroom (TTS)
Onze zorgHet tweelingtransfusiesyndroom (TTS) kan optreden bij een eeneiige tweelingzwangerschap, als beide foetussen een placenta delen. Normaal stroomt er via de placenta bloed van de ene foetus naar de andere en weer terug. Bij TTS raakt dit evenwicht verstoord. Het bloed stroomt maar één richting op: van de ene foetus (de donor) naar de andere foetus (de ontvanger). Dit heeft invloed op de urineproductie van beide foetussen, waardoor ook de hoeveelheid vruchtwater uit balans raakt. Als TTS op tijd ontdekt wordt, kan het goed behandeld worden. De behandeling van TTS kan in Nederland alleen in het LUMC plaatsvinden.
Waarom u bij ons in goede handen bent
Het LUMC is het nationale verwijscentrum voor foetale behandeling. Dat betekent dat het LUMC het enige Nederlandse centrum is waar kinderen al voor de geboorte, dus als foetus, behandeld kunnen worden. Als Nationaal Foetale Therapie Centrum behandelen we al sinds 1965 kinderen tijdens de zwangerschap. We bieden snelle, volledige diagnostiek, multidisciplinaire evaluatie en minimaal invasieve foetale ingrepen. Meer informatie vind u ook op www.foetaletherapie.nl.
Multidisciplinair team bij TTS
Een ervaren en toegewijd team van specialisten voert de ingrepen uit volgens de hoogste kwaliteitsnormen. Het team bestaat uit gynaecologen, artsen prenatale geneeskunde en verpleegkundigen gespecialiseerd in foetale geneeskunde. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 55 tweelingen met TTS. TTS komt bij ongeveer 10 procent van de eeneiige tweelingen voor.
Wetenschappelijk onderzoek
Onze gynaecologen en onderzoekers doen al vele jaren onderzoek naar TTS. We publiceren jaarlijks meerdere wetenschappelijke artikelen over TTS in internationale wetenschappelijke tijdschriften. Ons doel: de behandeling van TTS verbeteren zodat we de beste zorg kunnen bieden.
- Wat is het tweelingtransfusiesyndroom (TTS)?
-
Bij de meeste eeneiige tweelingzwangerschappen heeft elke foetus een eigen vruchtzak, maar delen beide foetussen samen één placenta. Via de placenta zijn de bloedsomlopen van beide foetussen met elkaar verbonden. Bij TTS wordt het bloed niet eerlijk verdeeld. De bloedstroom gaat dan voornamelijk in één richting. Zo ontstaat bij de ene foetus (de donor) een tekort aan bloed en daarmee (omdat hij eerst minder en daarna helemaal niet meer plast) een tekort aan vruchtwater. De andere foetus (de ontvanger) krijgt juist veel bloed en gaat meer plassen, met veel meer vruchtwater als gevolg. Hierdoor groeit de buik van de moeder hard.
Bij heel veel vruchtwater is er een grote kans dat de vliezen breken en kunnen er weeën ontstaan. De foetussen zijn dan al ernstig ziek door de TTS en hebben een grote kans dat ze veel te vroeg geboren worden met een slechte afloop. De ernst van TTS geven we aan met 5 stadia, waarvan stadium 5 het ernstigst is.
- Wat zijn de symptomen van TTS?
-
Zwangeren met TTS merken vaak dat in korte tijd (een aantal dagen tot weken) hun buik veel dikker wordt. Dit is een alarmsignaal en een reden om direct een gynaecoloog te bezoeken. Het kan samengaan met een strak gespannen gevoel en veel harde buiken. Het snel groeien van de buik is het enige teken van TTS voor de moeder en wordt veroorzaakt door de grote hoeveelheid vruchtwater bij de ontvanger.
- Wat is de oorzaak van TTS?
-
De oorzaak van TTS ligt in het type bloedvaten dat tussen beide placentadelen loopt. Bij TTS lopen er meer slagaders (hogere druk) van de donor naar de aders (lage druk) van de ontvanger. Bovendien ontbreken directe slagader-slagader verbinding grotendeels. Hierdoor wordt het evenwicht in de bloedverdeling verstoord. Op dat evenwicht kan de moeder geen invloed uitoefenen.