Sterno-costo-claviculaire hyperostose (SCCH)

Onze zorg

SCCH (sterno-costo-claviculaire hyperostose) is een zeldzame, chronische botaandoening die veroorzaakt wordt door een ontsteking van bepaalde delen van de borstkas. Dit veroorzaakt pijn in en rond botten en gewrichten, met name in de schouders. Onze specialisten hebben uitgebreide ervaring met deze ziekte en helpen al jarenlang patiënten uit heel Nederland met een behandeling op maat.

Waarom u bij ons in goede handen bent

Consult met de internist-endocrinoloogIn het LUMC krijgt u doorlopende zorg bij SCCH. De internist-endocrinoloog is uw regievoerend arts en kijkt na het stellen van de diagnose samen met u welke behandeling het beste bij uw situatie past. De behandeling kan plaatsvinden in het LUMC, maar ook in een ziekenhuis bij u in de buurt of bij uw huisarts als u langere tijd geen klachten heeft.  Vaak vragen we u om wel eenmaal in de 1-2 jaar langs te komen voor controle. Zo houden we continu een vinger aan de pols en kunnen we altijd snel ingrijpen als de klachten toch weer opspelen.

Expertisecentrum SCCH

SCCH komt heel weinig voor. Daardoor zijn er maar weinig artsen en zorgverleners die ervaring hebben met deze aandoening. Onze specialisten doen al heel lang onderzoek naar SCCH en hebben in die tijd waardevolle expertise opgebouwd in het stellen van een goed onderbouwde diagnose en het vinden van een behandeling die aansluit op uw situatie. Het LUMC is daarom door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport erkend als landelijk expertisecentrum voor SCCH. Ook binnen Europa is het LUMC een van de weinige ziekenhuizen dat gespecialiseerd is in SCCH.

Wetenschappelijk onderzoek

Het LUMC is naast een zorgcentrum ook een belangrijk centrum voor wetenschappelijk onderzoek naar SCCH. We zoeken continu naar betere manieren om de ziekte op te sporen en te behandelen. Veel van onze onderzoeken kunnen alleen plaatsvinden als patiënten zelf deelnemen. Dit soort onderzoeken noemen we clinical trials. Uw arts kan u vragen of u hier aan mee wilt doen; u geeft uiteraard zelf aan of u daarin geïnteresseerd bent.


Wat is SCCH?
Wat zijn de symptomen van SCCH?
Wat is de oorzaak van SCCH?
Wat moet u verder weten over SCCH?