Paraganglioom

Onze zorg

Een paraganglioom is een zeldzame tumor die voorkomt in de buik (met name in de bijnieren), borstkas, bekken of het hoofd-halsgebied en die meestal goedaardig is. Dat betekent dat een paraganglioom zelden uitzaait. Toch vraagt deze tumorsoort om een hele specialistische en deskundige aanpak. Bijvoorbeeld als de tumor hormonen aanmaakt of rond de halsslagader zit (dit type paraganglioom heet een glomustumor). In het LUMC bent u in handen van specialisten die uitgebreide ervaring hebben met de behandeling van paragangliomen. Daarom zijn we ook een expertisecentrum en worden patiënten met een paraganglioom vanuit heel Nederland naar Leiden doorverwezen.

Teamwerk bij een paraganglioom

BijnierDe behandeling van een paraganglioom is teamwerk. Uw behandelend arts is een internist-endocrinoloog (bij een paraganglioom in borstkas, buik of bekken) of een KNO-arts (bij een paraganglioom in het hoofd-halsgebied). Een internist-endocrinoloog is een internist die gespecialiseerd is in hormonen en stofwisseling. Zowel onze internist-endocrinologen als onze KNO-artsen zijn zeer ervaren in het stellen van de juiste diagnose en het opstellen van een passend behandelplan. Dit doet uw behandelend arts niet alleen. Hij of zij werkt nauw samen met chirurgen die gespecialiseerd zijn in endocriene en vaatchirurgie, klinische genetici, medisch oncologen, radiologen, radiotherapeuten en pathologen. Over alle aspecten van de behandeling vindt gedurende het behandeltraject overleg plaats in dit multidisciplinaire team. Dankzij deze intensieve samenwerking krijgt u de best mogelijke zorg.

Bijvoorbeeld als bij u een glomustumor is aangetroffen. Naast uw behandelend arts, zult u dan ook de vaatchirurg veel tegenkomen. Een glomustumor zit immers rond de halsslagader en vraagt om een hele voorzichtige benadering als een operatie nodig blijkt. Bij de afdeling Vaatchirurgie werken 4 vaatchirurgen die elk in een deelgebied van de vaatchirurgie gespecialiseerd zijn. Zo kunnen zij samen de meest complexe vaatproblemen operatief behandelen.

Wetenschappelijk onderzoek naar paragangliomen

In het LUMC is er een wisselwerking tussen de zorg voor patiënten en hoogstaand wetenschappelijk onderzoek. Als patiënt profiteert u daar direct van. We zoeken steeds naar manieren om nog beter diagnoses te kunnen stellen en paragangliomen nog beter te behandelen. Daarnaast vinden we het belangrijk dat onze behandeling uw kwaliteit van leven verbetert. Ook daar doen we onderzoek naar. Dit wetenschappelijk onderzoek vindt plaats in nationaal en internationaal verband.


Wat is een paraganglioom?
Wat zijn de symptomen van een paraganglioom?
Wat is de oorzaak van een paraganglioom?