Paraganglioom

Nazorg

Bent u behandeld voor een paraganglioom, bijvoorbeeld operatief, dan houden we altijd een vinger aan de pols. We houden u langdurig onder controle, zodat we zeker weten dat de tumor niet terugkeert.

Welke nazorg bieden wij bij een paraganglioom?

De meeste patiënten die zijn geopereerd aan een glomustumor kunnen 3 dagen na de operatie naar huis. Het herstel kan 2 tot 2 weken duren, maar hier zijn geen vast regels voor. Na 1 of 2 weken komt u op de polikliniek Vaatchirurgie voor wondcontrole. Dan bespreken we ook de resultaten van het onderzoek op het verwijderde weefsel en komen eventuele restklachten aan bod. Daarna blijft u onder controle, waarbij we in de gaten houden of de tumor voldoende is behandeld en niet terugkomt.

Een paraganglioom of een verhoogd risico op deze tumoren, kan uw leven sterk beïnvloeden. De symptomen en de behandeling kunnen lichamelijk belastend en het kan zijn dat het voor u moeilijk is om de ziekte een plaats te geven. In dat geval kunnen wij samen met u bespreken of professionele ondersteuning uitkomst kan bieden.

Waar moet u op letten na uw behandeling?

Uw behandelend arts bespreekt met u welke mogelijke verschijnselen u kunt verwachten na uw operatie. Houdt u er in ieder geval rekening mee dat:

  • er een zwelling kan optreden door een bloeduitstorting. In de meeste gevallen verdwijnt deze in een paar weken;
  • de huid rond de wond in de eerste 6 weken na de operatie gevoelloos zal zijn doordat huidzenuwen zijn doorgesneden;
  • de bloeddruk soms wat kan wisselen. Bij verschijnselen daarvan kunt u contact opnemen met de polikliniek of de verpleegafdeling. Dit geldt ook als u andere vragen hebt of zich ergens zorgen over maakt.

Als de klachten thuis erger worden dan in het ziekenhuis, moet u contact opnemen met de polikliniek. Krijgt u later dezelfde klachten als vóór de behandeling, neem dan ook contact op met de polikliniek.

Hoe kunt u ons bereiken?

Loopt u tegen problemen aan of hebt u nog vragen? Neemt u dan contact op met de polikliniek:

  • Endocrinologie: 071 - 526 35 05 (op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur) 
  • Keel- Neus- en Oorheelkunde: 071 - 526 80 20 (op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur en tussen 13.30 en 16.00 uur)
  • Klinische genetica: 071 - 526 80 33 (op werkdagen tussen 08.30 en 16.30 uur)
  • Heelkunde: 071 - 526 23 77 (op werkdagen van 08.30 tot 11.00 uur)

Voor vragen rondom uw opname kunt u contact opnemen met de verpleegafdeling. Bijvoorbeeld als u wilt weten hoe u zich voorbereid op een opname, of als u na opname vragen heeft over medicijnen of de wond:

  • Verpleegafdeling Vaatchirurgie: 071 – 526 20 99
  • Verpleegafdeling Thoraxchirurgie: 071 – 526 26 24