Narcolepsie

Behandeling

Narcolepsie heeft een grote impact op uw dagelijks leven. Niet alleen uw werk of opleiding lijdt onder de slaapziekte, maar ook uw sociale leven. Na het stellen van de diagnose beginnen we daarom zo snel mogelijk met uw behandeling. In Slaap-Waakcentrum SEIN bepalen we samen met u welke behandeling het beste bij uw situatie past.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Er zijn verschillende manieren om narcolepsie te behandelen. Genezing is niet mogelijk, maar een goede behandeling kan wel leiden tot een aanzienlijk betere kwaliteit van leven.

Leefstijladviezen

Een belangrijk deel van de behandeling bestaat uit leefstijladviezen. Zo raden wij aan om overdag een paar keer bewust een kort dutje te doen en ’s nachts regelmatige slaaptijden aan te houden. Ook geven wij u raad en ondersteuning bij het vertellen van uw omgeving over uw slaapziekte. 

Medicijnen  

Als u narcolepsie heeft, is het vaak nodig om medicijnen te gebruiken. Met deze medicatie kunt u de symptomen van narcolepsie vrijwel altijd redelijk onderdrukken. De medicatie verdelen wij grofweg in 2 groepen, namelijk geneesmiddelen die de overmatige slaperigheid verbeteren en medicijnen die de korte spierverslappingsmomenten (kataplexie) tegengaan. 

Psychologische behandeling

In Slaap-Waakcentrum SEIN werkt een psycholoog die is gespecialiseerd in slaapstoornissen. Hij kan u bijvoorbeeld helpen bij het omgaan met de diagnose narcolepsie. 

Professionele ondersteuning voor schoolgaande kinderen

Vaak krijgen mensen op jonge leeftijd last van narcolepsiesymptomen. Daarom bieden wij professionele ondersteuning aan voor kinderen, zodat het kind zelf, de ouders en de leerkracht om leren te gaan met de slaapziekte. Deze professionele hulp wordt gegeven door Landelijk werkverband onderwijs en epilepsie (LWOE).

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Het LUMC werkt op het gebied van narcolepsie nauw samen met Slaap-Waakcentrum SEIN. We doen dat zowel voor geavanceerde medische zorg als geavanceerd medisch onderzoek. Dit houdt in dat u kunt meedoen aan de nieuwste studies, met de nieuwste behandelmethoden. Uw behandelend arts kan u vertellen welke onderzoeken momenteel lopen en waar u aan kunt meedoen.