Narcolepsie

Onze zorg

De slaapziekte narcolepsie is van grote invloed op uw leven. Dat komt door de verschillende klachten waarmee de aandoening gepaard gaat, zoals extreme slaperigheid overdag en het plotseling verslappen van de spieren bij emoties. Daarom doen we in het LUMC en in de drie vestigingen van Slaap-Waakcentrum Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) onderzoek naar de oorzaak én de optimale behandeling van narcolepsie. U hebt hier direct profijt van, omdat we ons onderzoek ook toepassen in de behandelkamer. Zo zorgen we dat u de best mogelijke zorg krijgt.

Waarom u bij ons in goede handen bent  

In het LUMC en Slaap-Waakcentrum SEIN werken experts op het gebied van narcolepsie. Die expertise is erg belangrijk, omdat de slaapziekte lang niet altijd goed wordt herkend en behandeld. Ook is er vaak onbegrip vanuit de omgeving. Dit komt doordat de aandoening niet heel bekend is en de klachten niet altijd (eenvoudig) zichtbaar zijn. Het stellen van de juiste diagnose kan daardoor jaren duren. Met de kennis en ervaring die we in het LUMC en in SEIN hebben opgebouwd, proberen we u zo snel mogelijk duidelijkheid te geven en de beste behandeling te bieden. 

Multidisciplinair team

Het team dat u helpt, bestaat onder meer uit neurologen die nationaal en internationaal bekend staan om hun expertise op het gebied van narcolepsie. 

Zij werken samen met een longarts, kinderneuroloog, psycholoog, arts-onderzoekers, slaaplaboranten en een verpleegkundig specialist. Zo kunnen we snel andere experts bij een behandeling of onderzoek betrekken als dat nodig is. Juist dankzij die intensieve samenwerking tussen verschillende disciplines kunnen we u zorg op hoog niveau bieden.

Unieke positie in Nederland

Het LUMC vormt met Slaap-Waakcentrum SEIN een expertisecentrum voor narcolepsie dat is erkend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De officiële samenwerking met Slaap-Waakcentrum SEIN zorgt ervoor dat onderzoek en zorg nauw met elkaar zijn verbonden. In de afgelopen jaren hebben we op deze manier veel waardevolle expertise en kennis opgedaan. Bijvoorbeeld over het herkennen van uw klachten en hoe deze zijn te behandelen met de nieuwste onderzoeksinzichten. Dankzij het wetenschappelijk onderzoek dat we doen, hebben we een unieke positie in Nederland.

Wetenschappelijk onderzoek naar narcolepsie

De afgelopen jaren hebben we dankzij wetenschappelijk onderzoek veel geleerd over narcolepsie, met name over de behandeling van de symptomen. Toch zijn er ook nog veel vragen. Wat veroorzaakt deze aandoening precies? En hoe kunnen we die oorzaak vervolgens behandelen? Hoewel we narcolepsie tegenwoordig meestal goed kunnen behandelen, is de ziekte nog niet te genezen. Daarom blijven we voortdurend en intensief onderzoek doen. Aan dit onderzoek naar narcolepsie kunt u vaak zelf meedoen. Zo doen we steeds meer kennis op en hebt u tegelijkertijd toegang tot de allernieuwste behandelmethoden.

Video: wat is narcolepsie?


Wat is narcolepsie?
Wat zijn de symptomen van narcolepsie?
Wat is de oorzaak van narcolepsie?