Migraine en clusterhoofdpijn

Onze zorg

Regelmatig terugkerende hoofdpijn kan van grote invloed zijn op uw leven. Zeker bij hevige vormen als migraine, clusterhoofdpijn of zeldzame varianten als hemiplegische migraine. Daarom doen we in het LUMC diepgravend onderzoek naar betere methoden om deze vormen van ernstige hoofdpijn te herkennen en te behandelen. En omdat we ons onderzoek meteen toepassen in de behandelkamer, hebt u er direct profijt van. Zo zorgen we dat u de best mogelijk zorg krijgt.

Waarom u bij ons in goede handen bent

In het LUMC wordt u geholpen door artsen die jarenlange ervaring hebben met ernstige vormen van hoofdpijn. Die ervaring is belangrijk, want migraine en clusterhoofdpijn worden lang niet altijd goed herkend en behandeld. Ook is er vaak onbegrip vanuit de omgeving. Dit komt doordat er nog veel over deze aandoeningen niet bekend is. Het stellen van de juiste diagnose kan daardoor soms jaren duren. Met hulp van de kennis en ervaring die we in het LUMC hebben opgebouwd, proberen we u zo snel mogelijk duidelijkheid te geven en de beste behandeling te bieden.

Multidisciplinair team

Consult met een arts-onderzoeker

Het team dat u helpt bestaat onder meer uit neurologen die nationaal en internationaal bekend staan om hun expertise op het gebied van hoofdpijn. 

Zij werken samen met neurologen in opleiding, arts-onderzoekers en verpleegkundig specialisten. Daarnaast is er een nauwe samenwerking met andere specialismen van het LUMC. Zo kunnen we snel een andere afdeling bij een behandeling of onderzoek betrekken als dat nodig is. Juist dankzij die intensieve samenwerking tussen verschillende disciplines kunnen we u zorg op hoog niveau bieden.

Unieke positie in Nederland

Het LUMC is het enige universitair medisch centrum in Nederland dat zich heeft gespecialiseerd op het gebied van hoofdpijn. Daardoor hebben we in de afgelopen tientallen jaren veel waardevolle expertise en kennis op kunnen doen. Bijvoorbeeld over het herkennen en behandelen van uw klachten als uw hoofdpijn nergens anders wordt begrepen. Of over bijkomende klachten die vaak gepaard gaan met hoofdpijn, zoals depressie bij migraine. Dankzij het wetenschappelijk onderzoek dat we daarnaast doen naar hoofdpijn hebben we een unieke positie in Nederland.

Wetenschappelijk onderzoek naar hoofdpijn

De afgelopen jaren hebben we dankzij wetenschappelijk onderzoek veel geleerd over migraine en clusterhoofdpijn, met name over wat er mis gaat tijdens een hoofdpijnaanval. Toch zijn er ook nog veel vragen. Wat veroorzaakt deze aandoeningen bijvoorbeeld? En waarom krijgt iemand op een bepaald moment een aanval? Hoewel we deze vormen van hoofdpijn tegenwoordig meestal goed kunnen behandelen, kunnen we ze nog niet genezen. Daarom blijven we voortdurend en intensief onderzoek doen. Onderzoek naar hoofdpijn waar u vaak zelf ook aan kunt meedoen. Zo doen we steeds meer kennis op en hebt u tegelijkertijd toegang tot de allernieuwste behandelmethoden.


Wat is migraine?
Wat zijn de symptomen van migraine?
Wat is de oorzaak van migraine?
Wat is clusterhoofdpijn?
Wat zijn de symptomen van clusterhoofdpijn?
Wat is de oorzaak van clusterhoofdpijn?
Wat is hemiplegische migraine?
Wat zijn de symptomen van hemiplegische migraine?
Wat is de oorzaak van hemiplegische migraine?