Migraine en clusterhoofdpijn

Behandeling

Migraine en clusterhoofdpijn hebben een grote impact op het dagelijks functioneren. Niet alleen werk of opleiding lijden vaak onder de hoofdpijnaanvallen, maar ook het sociale leven. En dat terwijl we deze vormen van hoofdpijn vaak goed kunnen voorkomen of bestrijden. Na het stellen van de diagnose beginnen we daarom zo snel mogelijk met een behandeling. In het LUMC hebt u bovendien toegang tot experimentele behandelmethoden die ergens anders nog niet beschikbaar zijn.

Welke behandelingen zijn er?

Injectiespuit met sumatriptan

Er zijn verschillende manieren om migraine en clusterhoofdpijn te behandelen. Genezing is niet mogelijk, maar een goede behandeling kan wel tot een aanzienlijk betere kwaliteit van leven leiden. 

Medicijnen

Met medicijnen kunnen we de symptomen van migraine en clusterhoofdpijn redelijk goed onderdrukken, hoewel deze behandeling niet bij iedereen aanslaat. De medicatie is in twee groepen onder te verdelen:  

  • Aanvalsbehandeling. Als u minder dan 2 keer per maand last hebt van aanvallen of als de effecten van een aanval bij u relatief kort aanhouden, schrijven we medicijnen voor waarmee u de aanval direct kunt bestrijden. U kunt deze innemen zodra de aanval begint. 
  • Preventieve behandeling (profylaxe). Hebt u vaker last van aanvallen of zijn de effecten van een aanval langdurig of moeilijk te behandelen? Dan krijgt u ook een preventieve behandeling. Dit houdt in dat u dagelijks medicijnen slikt om aanvallen op voorhand te voorkomen of beperken. 

Het is niet mogelijk om vooraf te voorspellen hoe u reageert op deze behandeling(en). We maken een keuze daarom altijd in overleg met u. We bouwen de behandeling langzaam op en proberen zo mogelijke bijwerkingen te voorkomen.

Leefstijladviezen

We proberen u niet alleen met medicijnen te helpen, maar ook met adviezen die u in het dagelijks leven kunt toepassen. Bijvoorbeeld over de hoeveelheid cafeïne die u dagelijks kunt innemen. Of over het omgaan met ontwenning bij de afbouw van in het verleden te veel voorgeschreven medicijnen bij migraine.  Kleine veranderingen in de leefstijl hebben vaak al een positief effect op de regelmaat en de ernst van hoofdpijnaanvallen. 

Zuurstoftherapie bij clusterhoofdpijn

Zuurstoftherapie is een aanvalstherapie waarmee u de klachten van een clusterhoofdpijnaanval kunt onderdrukken. Zodra u een aanval voelt opkomen inhaleert u zuivere zuurstof. Hoe eerder u dit doet, hoe beter deze behandelmethode werkt. U hoeft hiervoor niet naar het ziekenhuis. U krijgt thuis een zuurstoffles en alle benodigdheden om de zuurstof te inhaleren. 

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Het LUMC is niet alleen een centrum van geavanceerde medische zorg, maar ook van geavanceerd medisch onderzoek. Dit houdt in dat u kunt meedoen aan de nieuwste studies, met de nieuwste behandelmethoden. Mogelijk hebben deze bij u meer effect dan de standaardbehandeling. Uw behandelend arts kan u vertellen welke onderzoeken momenteel lopen en waar u aan kunt meedoen. 

Momenteel loopt er in het LUMC bijvoorbeeld een internationaal wetenschappelijk onderzoek naar achterhoofdzenuwstimulatie als behandeling voor clusterhoofdpijn. We onderzoeken of het elektrisch stimuleren van de achterhoofdzenuw helpt tegen de chronische vorm van clusterhoofdpijn die niet met medicijnen te behandelen is.