Hyperparathyreoïdie

Nazorg

Een behandeling is meestal niet het einde van de zorg die het LUMC biedt. Zolang het nodig is houden we een vinger aan de pols en het kan zijn dat u langere tijd bij ons onder controle blijft. Ook staan we altijd voor u klaar als u ergens tegenaan loopt of nog vragen hebt.  

Welke nazorg bieden wij bij hyperparathyreoïdie?

De nazorg bij hyperparathyreoïdie is grotendeels afhankelijk van de soort waarvoor u behandeld bent. Na een operatie bij primaire hyperparathyreoïdie komt u in ieder geval na zes maanden weer langs voor een controle. Is de operatie geslaagd en werken de bijschildklieren weer normaal? Dan hoeft u niet langer onder controle te blijven. Bij een behandeling met medicijnen blijft u wel bij ons onder controle. Is er gekozen voor afwachten? Dan blijft u ook onder controle, maar dat hoeft niet bij het LUMC te zijn. U kunt hiervoor ook terecht bij uw eigen huisarts.

Na de behandeling van secundaire hyperparathyreoïdie met vitamine D, komt u een paar maanden later terug voor controle. Dat is altijd in het LUMC. Mocht het lichaam de vitamine D niet opnemen, dan kunnen we direct handelen en een nieuw behandelplan maken. Vaak komt dat niet voor, want de behandeling met vitamine D is bijna altijd succesvol. Daarom verwijzen we u na de behandeling vrijwel altijd terug naar uw eigen huisarts. Als u behandeld bent of wordt voor tertiaire hyperparathyreoïdie, blijft u onder controle in het LUMC.

Waar moet u op letten na de behandeling?

De eerste weken na een operatie kunt u nog klachten hebben. Dit zijn vaak klachten als gevolg van een te laag kalkgehalte, zoals tintelingen en krampen. Hiervoor krijgt u kalksupplementen en vitamine D. Na een paar weken vindt uw lichaam een nieuw evenwicht en verdwijnen de klachten. Het is belangrijk om te weten dat deze klachten ook bij een normaal kalkgehalte kunnen optreden. Zijn de klachten na de thuiskomst meer dan in het ziekenhuis, dan moet u contact opnemen met het LUMC. Ook als u later dezelfde klachten krijgt als vóór de diagnose, neem dan contact op met het LUMC.

Hoe kunt u ons bereiken?

Loopt u tegen problemen aan of hebt u nog andere vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Interne Geneeskunde: tel. 071 - 526 35 05 (op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur) of via e-mail: bot@lumc.nl.