Herseninfarct
Onze zorgBij een herseninfarct (beroerte) is het van cruciaal belang zo snel mogelijk in een ziekenhuis te zijn waar vast kan worden gesteld wat er aan de hand is en wat de behandelmogelijkheden zijn. Daarna moeten die (vaak complexe) behandelingen zo snel mogelijk worden uitgevoerd. In het LUMC staat hiervoor dag en nacht een gespecialiseerd team klaar om dit zo effectief en zorgvuldig mogelijk te doen, zodat we de kans op herstel zo groot mogelijk maken.
Waarom u bij ons in goede handen bent
Als iemand een herseninfarct of een hersenbloeding heeft, noemen we dit een beroerte of CVA (cerebrovasculair accident). Bij een herseninfarct is een bloedvat naar de hersenen verstopt door een bloedstolsel. Door deze verstopping krijgt een deel van de hersenen geen bloed meer en sterft af. Hoewel we beroerte als verzamelnaam gebruiken, vraagt een herseninfarct om een hele andere behandeling dan een hersenbloeding. Hier leggen we u uit wat we in het LUMC allemaal doen als iemand bij ons komt met een herseninfarct.
Gestroomlijnd proces
Als een bloedvat afgesloten raakt, begint een race tegen de klok. Iedere minuut dat de afsluiting langer duurt, daalt de kans dat het hersenweefsel het overleeft. Dat betekent dat ook de kans op goed herstel daalt. We moeten dus zo snel mogelijk alles in het werk stellen om het bloedvat weer open te krijgen. Dit logistieke proces begint al bij het moment dat de ambulance wordt gebeld. De afdelingen Neurologie, Radiologie en de Spoedeisende hulp hebben daarom samen met de ambulancedienst het traject dat wordt doorlopen gestroomlijnd om direct in actie te kunnen komen en geen tijd verloren te laten gaan.
Intra-arteriële trombectomie (IAT)
De voornaamste behandeling bij een herseninfarct is toediening van medicijnen die het stolsel in het bloedvat op kunnen lossen. Bij een klein deel van de mensen die getroffen worden, is een groot bloedvat nog verstopt door een stolsel. In dat geval werkt het toegediende medicijn onvoldoende en is in het LUMC ook een intra-arteriële trombectomie (IAT) mogelijk. Met een dun slangetje (een katheter) zoeken we vanuit de lies het verstopte bloedvat in de hersenen op en trekken het stolsel mee terug.
Dit is een nieuwe methode die in samenwerking met een groot aantal andere ziekenhuizen is ontwikkeld en alleen kan worden uitgevoerd in ziekenhuizen die hierin gespecialiseerd zijn.
Wetenschappelijk onderzoek
Het LUMC is naast een zorgcentrum ook een belangrijk centrum voor wetenschappelijk onderzoek naar herseninfarcten. We zijn continu op zoek naar nieuwe behandelingen of manieren om bestaande behandelingen te verbeteren. Vaak werken we voor dit soort onderzoeken ook samen met nationale en internationale centra. Bovendien is het vaak ook mogelijk om zelf mee te doen met wetenschappelijk onderzoek.
- Wat is een herseninfarct?
-
Bij een herseninfarct raakt een bloedvat naar de hersenen verstopt, waardoor een deel van de hersenen geen bloed meer krijgt. Hierdoor sterven hersencellen af en raakt het getroffen deel van de hersenen beschadigd.
Een herseninfarct is iets anders dan een hersenbloeding. Bij een hersenbloeding knapt een bloedvat in de hersenen, waardoor bloed in het hersenweefsel terecht komt en dit weefsel beschadigd raakt. Hoewel de gevolgen vergelijkbaar kunnen zijn, zijn een hersenbloeding en een herseninfarct dus twee verschillende aandoeningen met verschillende behandelingen.
Een herseninfarct en een hersenbloeding staan ook wel bekend als een beroerte of een cerebro vasculair accident (CVA). Dit is de overkoepelde term voor deze twee aandoeningen en de naam zegt eigenlijk precies wat het is: een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen.
- Wat zijn de symptomen van een herseninfarct?
-
De klachten bij een herseninfarct ontstaan vrijwel altijd plotseling en hangen af van het deel van de hersenen dat in de problemen komt. Zit het infarct bijvoorbeeld links in de hersenen, dan kan het zo zijn dat de rechter gezichtshelft, arm en/of been verlamd raakt. Ook zit bij de meeste mensen links het taalcentrum. Als dit gebied getroffen wordt, kan het zijn dat iemand niet meer uit zijn woorden komt of de mensen om zich heen niet meer begrijpt. Ook zijn er delen van de hersenen die nodig zijn om wakker te blijven. Als deze worden getroffen, kan dat tot sufheid of zelfs een coma leiden.
Als naaste zijn er een aantal tekenen waaraan u een mogelijke herseninfarct kunt herkennen. Door checks uit te voeren kunt u controleren of iemand daadwerkelijk last heeft van uitvalverschijnselen:
- Gezicht: een herseninfarct kan gepaard gaan met een scheeftrekkend gezicht. Vraag de persoon in kwestie om zijn tanden te laten zien, zodat u kunt zien of er sprake is van asymmetrie.
- Arm/been: lijkt er sprake te zijn van plotse verlamming? Vraag de persoon dan om beide armen recht vooruit te steken.
- Taal: Heeft iemand plots moeite om uit zijn woorden te komen of slaat hij of zij wartaal uit? Vraag de persoon dan om een zin na te zeggen. Het kan ook zijn dat iemand wel een goed taalbegrip heeft, maar opeens heel onduidelijk spreekt.
- Overige tekenen: naast bovengenoemde tekenen, kan een herseninfarct leiden tot wazig of dubbel zien, blindheid aan één oog of een evenwichtsstoornis. Blijft u ook hier alert op.
- Wat is de oorzaak van een herseninfarct?
-
De oorzaak van de bloedvatafsluiting is in bijna alle gevallen een bloedstolsel dat is vastgelopen in een bloedvat van de hersenen. Maar hoe kwam u aan een bloedstolsel in uw bloed? Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Aderverkalking is de meest voorkomende. Met het ouder worden, worden onze bloedvaten aan de binnenkant steeds ruwer door vet- en kalkafzetting. Op deze ruwe binnenkant kunnen zich stolsels vormen. Hier kunnen ook stukjes van afbreken die in nauwere vaten weer voor problemen zorgen. Naast ouderdom zijn er ook een aantal risicofactoren die dit proces sterk versnellen. Belangrijke risicofactoren zijn: een hoge bloeddruk, suikerziekte, roken en overgewicht. Een andere bekende oorzaak is een hartritmestoornis. Als u bij ons komt vanwege een herseninfarct, besteden we ook ruim de aandacht aan deze onderliggende oorzaken en de behandeling hiervan.