Hersenbloeding

Onze zorg

Bij een hersenbloeding is het van cruciaal belang zo snel mogelijk in een ziekenhuis te zijn waar vast kan worden gesteld wat er aan de hand is en wat de behandelmogelijkheden zijn. In het LUMC staat hiervoor dag en nacht een gespecialiseerd team klaar om dit zo effectief en zorgvuldig mogelijk te doen, zodat we de kans op herstel zo groot mogelijk maken.

Waarom u bij ons in goede handen bent

Als iemand een herseninfarct of een hersenbloeding heeft, noemen we dit een beroerte of CVA (cerebrovasculair accident). Een hersenbloeding ontstaat als een bloedvat in de hersenen knapt of scheurt. Door ophoping van bloed in of rond de hersenen wordt er druk uitgeoefend op het omringende hersenweefsel. Hoewel we beroerte als verzamelnaam gebruiken, vraagt een hersenbloeding om een hele andere behandeling dan een herseninfarct. Hier leggen we u uit wat we in het LUMC allemaal doen als iemand bij ons komt met een hersenbloeding.

Gestroomlijnd proces

Als een hersenbloeding optreedt, gaat dit vaak gepaard met uitvalsverschijnselen. Hersenweefsel raakt dan bekneld door de bloeding en het is van groot belang om snel te onderzoeken of het mogelijk is om de bloeding te behandelen, om zo de kans op permanente hersenschade te verkleinen. Dit logistieke proces begint al bij het moment dat de ambulance wordt gebeld. De afdelingen Neurologie, Radiologie en de Spoedeisende hulp hebben daarom samen met de ambulancedienst het traject dat wordt doorlopen gestroomlijnd om direct in actie te kunnen komen en geen tijd verloren te laten gaan.

Wetenschappelijk onderzoek

Het LUMC is naast een zorgcentrum ook een belangrijk centrum voor wetenschappelijk onderzoek naar hersenbloedingen. We doen veel onderzoek naar de onderliggende oorzaak van het ontstaan van een hersenbloeding en we zijn continu op zoek naar mogelijkheden om de bestaande behandelingen te verbeteren.Voor dit soort onderzoeken werken we ook samen met nationale en internationale centra. Vaak is het mogelijk om zelf, als patiënt of gezonde vrijwilliger, mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek.


Wat is een hersenbloeding?
Wat zijn de symptomen van een hersenbloeding?
Wat is de oorzaak van een hersenbloeding?