Hersenbloeding

Diagnose en behandeling

Een hersenbloeding is een ernstige aandoening, waarbij het belangrijk is om snel een diagnose te kunnen stellen en te bepalen of er behandelmogelijkheden zijn. We hebben de verschillende stappen in dit traject optimaal op elkaar afgestemd, zodat er geen kostbare tijd verloren gaat.

Hoe komt iemand met een beroerte bij ons terecht?

Binnenkomst SEH na een beroerteZodra ambulancediensten en artsen in onze regio denken dat er sprake is van een hersenbloeding, zullen ze zo snel mogelijk contact met ons opnemen. Als de omstandigheden het toelaten, zorgen zij direct voor vervoer naar ons.

Bij binnenkomst

Mensen met een acute hersenbloeding komen bij ons altijd binnen op de Spoedeisende hulp. Een team dat bestaat uit een neuroloog of arts-assistent neurologie, een spoedeisende hulp arts en gespecialiseerde verpleegkundigen, verricht daar de eerste onderzoeken. Vervolgens maken we een CT-scan van het hoofd.

Vervolgonderzoek

CT-scan van de hersenen na een beroerteAls er op de eerste CT-scan sprake blijkt van een hersenbloeding, volgt er vaak een tweede CT-scan (CT-A) om de bloedvaten in de hersenen goed in beeld te brengen. We dienen hiervoor via een infuus een contrastmiddel toe. Als er wordt gedacht aan een bloeding tussen de hersenvliezen (een zogenaamde subarachnoïdale bloeding) is het soms noodzakelijk om een ruggenprik te doen om de diagnose te bevestigen.

Wanneer niet duidelijk is wat precies de oorzaak van de bloeding is, maken we een MRI-scan van het hoofd. Met een speciale techniek kunnen we daarbij ook de bloedvaten in meer detail bekijken. Ook kunnen we een vaatonderzoek doen waarbij we een slangetje via de liesslagader omhoog naar de halsslagader schuiven. Via het slangetje spuiten we contrastvloeistof in ,waarna met röntgenfoto’s de bloedvaten van de hersenen worden afgebeeld. Dit onderzoek heet een angiografie en doen we om bijvoorbeeld een lekkend bloedvat op te sporen of om te zien of er bloedvaten zijn met een afwijkende vorm.

Behandeling

Afhankelijk van de oorzaak van de bloeding bekijken we of een operatieve behandeling zinvol is. Bij veel patiënten maakt een operatie geen verschil. Als iemand bloedverdunners gebruikt, zullen we dit (voorlopig) stopzetten en zo nodig met medicatie de bloedstolling weer normaliseren. Als de bloeddruk te hoog blijkt, dienen we medicatie toe om de bloeddruk te verlagen. Na de onderzoeken op de Spoedeisende hulp volgt de opname op de gespecialiseerde stroke care unit van de afdeling Neurologie. Opname op een gespecialiseerde stroke unit is een effectieve behandeling voor een hersenbloeding. Mensen herstellen beter als ze op een dergelijke stroke unit worden opgenomen.

Wat is de prognose?

De prognose bij een hersenbloeding hangt van verschillende factoren af. De plaats en de grootte van de bloeding bepalen de ernst van de uitvalsverschijnselen en de kans op (gedeeltelijk) herstel. Ook de onderliggende oorzaak en daarmee de kans op eventuele nieuwe bloeding speelt een rol. Door het behandelen van een te hoge bloeddruk en (indien van toepassing) het stoppen van bloedverdunners wordt geprobeerd zoveel mogelijk hersenweefsel te ‘redden’.

In welke mate iemand weer zal herstellen, kunnen we pas na maanden vaststellen. Dit kan variëren van geen of minimale klachten tot ernstige handicaps. Als iemand in de eerste dagen herstel laat zien, is dat over het algemeen een gunstig teken.

Wat kunt u als naaste doen?

Is iemand getroffen door een hersenbloeding, dan kunt u als naaste vooral helpen door er voor die persoon te zijn en steun te bieden. De getroffene moet bij u vooral een moment van ontspanning kunnen ondervinden. U kunt in overleg met de verpleging de rust- en bezoekmomenten op elkaar afstemmen.

Tijdens uw bezoeken zult u verschillende van onze specialisten tegenkomen. Bijvoorbeeld een zaalarts, therapeuten en de revalidatiearts. We starten altijd zo snel mogelijk met revalidatie, omdat dit de kans op herstel vergroot. We kijken ook meteen waar de verdere revalidatie plaats kan vinden; thuis of in een gespecialiseerd centrum. Als naaste kunt u ook helpen bij de revalidatie, door mee te helpen met oefeningen. De revalidatiearts zal u hier meer over vertellen.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In het LUMC doen we voortdurend onderzoek naar de verschillende oorzaken van hersenbloedingen. Dat kan eigen onderzoek zijn of een groter onderzoeksproject waar ook ander centra aan meewerken. En we blijven op zoek naar mogelijkheden om de zorg bij een hersenbloeding te verbeteren.

Als patiënt kunt u daar soms bij helpen door mee te doen met een onderzoek. Als u hiervoor in aanmerking komt, zal de arts dit uitgebreid met u bespreken. Een (arts)-onderzoeker of een onderzoeksverpleegkundige zal u daarna verder informeren en u uiteindelijk om toestemming voor het onderzoek vragen.

Uiteraard is de keuze volledig aan u of u meedoet. Deelname aan wetenschappelijk onderzoek is altijd vrijwillig. Als u niet mee wilt doen, heeft dit geen invloed op uw verdere behandeling.