Hartfalen

Nazorg

De keuze voor een behandeling is vaak pas het begin van de zorg bij hartfalen. In de meeste gevallen is hartfalen chronisch en de zorg doorlopend. Zolang het nodig is houden we een vinger aan de pols. Dat kan betekenen dat u langere tijd bij ons onder controle blijft, of bij een cardioloog in de buurt van uw woonplaats. Dit stemmen we met u af. Ook kunt u altijd bij ons terecht als u ergens tegenaan loopt of nog vragen hebt.

Welke nazorg bieden wij bij hartfalen?

We houden altijd een vinger aan de pols, bijvoorbeeld door uw bloeddruk te monitorenAls u een medische ingreep hebt ondergaan of bent gestart met een behandeling, blijft u in eerste instantie onder controle bij het LUMC. Elke 3 maanden kijken we hoe het met u gaat en of de behandeling goed aanslaat. Deze controle voert uw behandelend arts of de hartfalenverpleegkundige uit. Slaat de behandeling aan en nemen uw klachten af, dan verwijzen we u uiteindelijk terug naar uw eigen cardioloog. Houden uw klachten aan, dan stellen we een intensief zorgprogramma op en blijft u zo nodig in het LUMC onder behandeling.

Begeleiding

Het horen van de diagnose hartfalen en het ondergaan van een behandeling is vaak zeer ingrijpend. De maatschappelijk werkers van het LUMC kunnen u helpen bij de verwerking. Daarnaast gaat hartfalen vaak gepaard met praktische problemen. Een maatschappelijk werker kan bijvoorbeeld met u kijken of er aanpassingen in uw huis nodig zijn. Ook kijken we of thuiszorg nodig is.

Hartrevalidatie

Na een operatie is het vaak nodig om uw conditie weer op peil te brengen. De revalidatiearts van het hartrevalidatie centrum helpt u hierbij. De arts stelt speciaal voor u een programma samen. Ook is er begeleiding door een psycholoog, maatschappelijk werker en diëtiste in het revalidatiecentrum.

Waar moet u op letten na en tijdens uw behandeling?

Hebt u, ondanks de ingestelde behandeling, toch meer last van kortademigheid of houdt u vocht vast? Neemt u dan contact op met de hartfalenverpleegkundige. Het vasthouden van vocht kunt u herkennen aan het dikker worden van de enkels en/of buik of doordat uw gewicht binnen enkele dagen toeneemt.

Ook adviseren we u contact met ons op te nemen als u gedurende de behandeling een andere ziekte krijgt. Door bijvoorbeeld braken, diarree of koorts kunt u veel vocht verliezen, met als gevolg dat we soms de medicatie aan moeten passen. 

Hoe kunt u ons bereiken?

Loopt u tegen problemen aan of hebt u nog vragen? U kunt altijd contact opnemen met de hartfalenverpleegkundige via telefoonnummer 06-51159090 (op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur). U kunt ook bellen naar de polikliniek via telefoonnummer 071 - 526 37 14 (op werkdagen tussen 08.30 en 12.00 uur en tussen 13.30 en 16.00 uur) of mailen: hartfalenpoli@lumc.nl

Buiten kantooruren kunt u zich bij urgente problemen melden bij de spoedeisende hulp van het LUMC.