C3-glomerulopathie (C3 nefropathie)

Nazorg

Na uw behandeling in het LUMC blijven wij uw gezondheid volgen. Afhankelijk van uw situatie komt u regelmatig op controle, waarbij we kijken of een behandeling aanslaat en of de ziekte onder controle is.

Welke nazorg kunnen wij bieden bij C3G?

De nazorg hangt af van de behandeling die u krijgt. Soms vinden meerdere controles per jaar plaats, maar het is ook mogelijk dat we u slechts 1 keer in het jaar terugzien. Dat hangt af van uw situatie.

Wij houden goed uw gezondheid in de gaten, maar het is ook van belang dat u dat zelf doet. Dat kan door het gebruik van urinesticks, waarmee u controleert of er geen bloed of eiwitten in uw urine zitten. Via het Patiëntportaal en Medical Dashboard houdt u uw gewicht, medicijngebruik en bloeddruk bij. Zo krijgt uw behandelend arts een completer beeld van hoe uw behandeling aanslaat en welke nazorg nodig is.

C3G kan een ingrijpende aandoening zijn, zowel voor uzelf als voor uw directe omgeving. U kunt last krijgen van stress, een depressie of problemen binnen uw relatie of op uw werk. Omdat onze patiënten vaak uit het hele land afkomstig zijn, is het advies om voor deze problemen hulp dicht bij huis te zoeken. Dat kan via de huisarts of de nierspecialist van uw lokale ziekenhuis.

Second opinion

Hebt u een second opinion gevraagd bij het LUMC en wilt u de behandeling en nazorg liever in uw eigen ziekenhuis krijgen? Dan geven wij ons advies mee aan uw eigen nierspecialist.

Waar moet u op letten na de behandeling?

  • Het is van groot belang dat u gezond leeft. Voldoende bewegen, goed eten, genoeg slapen en niet roken zorgen ervoor dat uw nieren minder schade oplopen. Houd zelf uw gezondheid nauwlettend in de gaten door bijvoorbeeld gegevens over uw leefstijl bij te houden via Bonstat. Uw behandelend arts kan op deze site een account voor u aanmaken. De site geeft uw arts ook een completer beeld van uw gezondheid. 
  • Zorg ervoor dat u op de juiste wijze uw medicijnen inneemt. Dat is erg belangrijk voor het onder controle krijgen en houden van uw nierziekte.
  • Heeft u koorts terwijl u afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt? Neem dan contact op met de polikliniek Nierziekten om te overleggen met een nierspecialist.

Hoe kunt u ons bereiken?

Loopt u na uw behandelingen tegen problemen aan of heeft u nog vragen? Geef dit aan bij de nacontroles of verzet uw afspraak als uw klachten of zorgen urgent zijn. U kunt bellen met de polikliniek Nierziekten, tel. 071-526 3796 (ma-vr van 9.00-12.00 uur).

Als u afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt en last heeft van koorts, dan kunt u van 9.00 tot 16.00 uur bellen met het spoednummer van de polikliniek Nierziekten tel. 071-526 5954. Bel buiten kantoortijden met de verpleegafdeling Nierziekten, tel. 071-5264676