C3-glomerulopathie (C3 nefropathie)

Onze zorg

C3-glomerulopathie (C3G) is een zeldzame nierziekte, die wordt veroorzaakt door een fout in een deel van het afweersysteem. De aandoening – die ook bekend staat als C3 nefropathie - komt bij ongeveer 1 op de 100.000 mensen voor. Het LUMC is een landelijk expertisecentrum op het gebied van C3G, waardoor het mogelijk is om snel een diagnose te stellen en u de best mogelijke zorg te leveren.

Waarom u bij ons in goede handen bent

Nieren illustratieEr is nog veel onbekend over C3G. Zo is niet altijd duidelijk waarom de ziekte ontstaat en bestaat er geen specifieke behandeling voor de aandoening. Het LUMC doet al jarenlang onderzoek naar dit soort zeldzame nierziekten die ontstaan door een fout in een deel van het afweersysteem. Het ziekenhuis is door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) erkend als expertisecentrum voor C3G. Deze kennis en kunde zet ons team van medisch specialisten in om per patiënt te zoeken naar de best passende diagnose, de mogelijke oorzaak van de ziekte en naar de best mogelijke behandeling.

Multidisciplinaire zorg

We werken met een multidisciplinair team. Dit team bestaat uit specialisten van verschillende afdelingen, zoals een nierspecialist, nierpatholoog, immunoloog en geneticus, die er samen voor zorgen dat u een behandeling krijgt die zo goed mogelijk is afgestemd op uw situatie. Aangezien de ziekte zeldzaam is, werken we voor het stellen van een juiste diagnose regelmatig samen met artsen van andere (inter)nationale ziekenhuizen. Mocht u bij ons een behandeling krijgen, dan zijn de nierspecialist en de doktersassistent uw vaste aanspreekpunten.

Wetenschappelijk onderzoek naar C3G

Het LUMC is ook een centrum van onderzoek. We doen veel onderzoek naar C3G om meer kennis over deze ziekte op te doen. Zo kijken wij hoe de ziekte precies ontstaat en onderzoeken wij nieuwe behandelmethoden.  


Wat is C3-glomerulopathie?
Wat zijn de symptomen van C3-glomerulopathie?
Wat is de oorzaak van C3-glomerulopathie?