Brughoektumor

Diagnose

De behandelingen bij een brughoektumor zijn uiteenlopend en dat maakt een goede diagnose extra belangrijk. We kijken daarom heel goed hoe groot uw tumor is, hoe snel hij groeit en waar hij zich precies bevindt. Zo kunnen we een behandeladvies precies afstemmen op uw situatie.

Afspraak maken voor diagnose

Een brughoektumor wordt bijna altijd ontdekt tijdens een regulier onderzoek door een KNO-arts. Bijvoorbeeld als u bij de arts komt wegens gehoorklachten. Heeft uw KNO-arts bij u een brughoektumor ontdekt, dan kan hij u doorverwijzen naar het LUMC. U hoeft hier zelf geen actie voor te ondernemen. Uw arts stuurt de verwijsbrief naar ons op en wij laten u schriftelijk of telefonisch weten wanneer u langs kunt komen voor de onderzoeken. Meestal kan dat al heel snel. 

Op de dag van de afspraak kunt u zich melden aan de balie van de polikliniek Keel- Neus- en Oorheelkunde. Deze bevindt zich op H2 van het LUMC.

Wie komt u tegen en wat staat u te wachten?

Onderzoek tijdens eerste consultUw eerste afspraak in het LUMC is altijd met een van onze KNO-artsen die gespecialiseerd is in brughoektumoren. Tijdens dit gesprek krijgt u alle tijd om uw verhaal te vertellen en vragen te stellen. De KNO-arts zal u uitgebreid informeren en uitleggen wat een brughoektumor is en welke behandelmogelijkheden er in het algemeen zijn. 

Aansluitend op uw consult bij de KNO-arts heeft u een afspraak met de coördinator van de schedelbasis pathologie werkgroep. Deze werkgroep bestaat uit artsen van verschillende afdelingen die allemaal zijn gespecialiseerd in brughoektumoren. Zij kijken samen hoe we u het beste kunnen helpen. Bij de coördinator kunt u het gesprek met de KNO-arts nog eens doornemen, zodat u zeker weet dat u alle informatie goed hebt begrepen. De coördinator is ook uw vaste contactpersoon, bij wie u altijd terecht kunt met vragen. 

Onderzoeken naar een brughoektumor

Om een goed onderbouwde diagnose te kunnen stellen, doen we een aantal onderzoeken. Ook als uw eigen KNO-arts al heeft vastgesteld dat u een brughoektumor hebt. Deze onderzoeken helpen ons namelijk om uiteindelijk een behandelplan op maat voor u te maken. Twee onderzoeken krijgt u altijd:

  • MRI-scan. Een MRI-scan vertelt ons exact waar de tumor zit en hoe groot of klein hij is. 
  • Gehoortest. Een brughoektumor zorgt bijna altijd voor problemen met het gehoor. Daarom kijken we of en welke gehoorklachten u hebt.

Soms is het nodig om aanvullend onderzoek te doen. De KNO-arts zal dit altijd met u bespreken. Over het algemeen doen we aanvullend onderzoek meteen tijdens uw eerste polibezoek. Onderzoeken die u dan nog kunt verwachten zijn:

  • CT-scan. In sommige gevallen biedt een MRI-scan nog geen volledig helder beeld van de tumor. Een CT-scan helpt dan om een goed totaalbeeld te krijgen. 
  • Oogheelkundig onderzoek. Een brughoektumor kan leiden tot problemen met het zicht. In dat geval maken we voor u een afspraak met een oogarts die deze klachten verder onderzoekt. 

Uitslag van het onderzoek

Overleg van de schedelbasis pathologie werkgroepAls de uitslagen van de onderzoeken bekend zijn, worden deze besproken in de schedelbasis pathologie werkgroep. De specialisten beoordelen aan de hand van de onderzoeksresultaten gezamenlijk uw situatie en stellen een behandeladvies op. 

Zodra er een advies ligt, nemen we contact met u op voor een afspraak om de uitslag en het advies te bespreken. Meestal hebt u de uitslag binnen 2 weken na de onderzoeken. We delen dit ook met uw huisarts en uw verwijzer, zodat ook zij op de hoogte zijn. 

Hoe kunt u zich voorbereiden?

  • Neem een recente medicatielijst mee, zodat de arts precies weet welke medicijnen u gebruikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicatielijst bij uw apotheek ophalen.
  • Met name op internet is veel informatie te vinden over brughoektumoren. Deze informatie is vaak nuttig, maar het kan lastig zijn om te bepalen wat op uw situatie van toepassing is. Kijkt u dus gerust rond, maar houd er rekening mee dat het ziekteverloop bij iedereen anders is. 
  • Het is goed mogelijk dat u vragen hebt, bijvoorbeeld naar aanleiding van informatie die u op internet hebt gevonden. Schrijft u deze vragen van tevoren op. Zo voorkomt u dat u belangrijke vragen vergeet te stellen.
  • Tijdens een eerste afspraak komt er vaak veel op u af. Neem daarom iemand mee die steun kan bieden en met u meeluistert. Zo hoort u samen alle informatie en kunt u hierover nog eens rustig napraten.