Aneurysma van de aorta

Diagnose

Uw huisarts of behandelend specialist kan u verwijzen naar de afdeling Vaatchirurgie van het LUMC. Naast een lichamelijk onderzoek doen we ook beeldvormend onderzoek.

Afspraak maken voor diagnose of aanvullend onderzoek

Bestaat bij u het vermoeden van een aneurysma van de grote lichaamsslagader? Dan kan uw huisarts of behandelend specialist u verwijzen naar de afdeling vaatchirurgie van het LUMC. U hoeft zelf niet te bellen. U ontvangt een brief met de gegevens van uw eerste afspraak.

Het onderzoek bij een aneurysma

EchoU krijgt een afspraak op het spreekuur van één van de vaatchirurgen. Soms heeft uw huisarts of verwijzend specialist al een onderzoek aangevraagd. Dan bezoekt u eerst de radioloog of vasculair echoscopist. Om vast te stellen of er sprake is van een aneurysma zijn verschillende onderzoeken mogelijk: een echo-onderzoek en een CT-scan.

Met een echo-onderzoek kan er vastgesteld worden of er sprake is van een aneurysma en wordt de exacte doorsnede gemeten. Het echo-onderzoek gebeurt poliklinisch en duurt ongeveer 15 minuten.

Tijdens een CT-scan wordt het aneurysma in beeld gebracht met behulp van contrastmiddel via een infuus. Zo komen we meer te weten over het formaat, de positie en de vorm van het aneurysma. Dit onderzoek gebeurt pas nadat is vastgesteld dat u een aneurysma heeft en dat er in principe een behandeling nodig is.

Uitslag van het onderzoek

Tijdens uw eerstvolgende bezoek aan de polikliniek krijgt u de uitslag van het onderzoek. Uw situatie is hiervoor dan meestal in het multidisciplinair overleg door verschillende artsen besproken. Uw arts legt een behandelplan aan u voor en bespreekt of er alternatieve behandelmogelijkheden zijn. Centraal staat het komen tot een behandeling die zoveel mogelijk aansluit op uw persoonlijke situatie en wensen.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

  • Het is goed mogelijk dat u vragen heeft. Schrijft u deze op, zodat u ze niet vergeet.
  • Kom niet alleen maar neem iemand mee om u te ondersteunen en met u mee te denken.
  • Neem een recente medicatielijst mee, zodat uw arts precies weet welke medicijnen u gebruikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicatielijst bij uw apotheek ophalen.