Aneurysma van de aorta

Onze zorg

Een aneurysma is een abnormale verwijding van een slagader. Naarmate de doorsnede van een aneurysma toeneemt, stijgt ook de kans dat het aneurysma scheurt en er een levensbedreigende bloeding ontstaat. Een aneurysma kan overal in het lichaam voorkomen, maar wordt meestal in de grote lichaamsslagader (aorta) gevonden. De artsen van het LUMC hebben uitgebreide ervaring met de behandeling van aneurysma’s.  Ze werken daarbij volgens de nieuwste inzichten.

Waarom u bij ons in goede handen bent

Aneurysma van de aortaVaatziekten zoals een aneurysma van de aorta gaan vaak samen met meerdere gezondheidsproblemen (hoge bloeddruk, hartaandoeningen, overgewicht, suikerziekte of longproblemen). Daarom werken de artsen van het LUMC samen in een multidisciplinair behandelteam. Dit team bestaat uit onder meer vaatchirurgen, thoraxchirurgen, interventieradiologen, gespecialiseerde anesthesisten, vasculair internisten en neurologen. Elke patiënt wordt binnen dit team besproken om zo de beste behandeling te kunnen bepalen. Daarbij vinden we het belangrijk dat iedere patiënt een vaste, ‘eigen’ vaatchirurg heeft, zodat een goede band kan ontstaan.

Kennis en kunde

Het LUMC heeft ruime ervaring met het uitvoeren van complexe vaatoperaties. Een multidisciplinaire aanpak staat hierbij centraal. We hebben uitgebreide ervaring met patiënten waarbij geen ‘gewone’ vaatoperaties mogelijk zijn. Per individuele patiënt wordt aan de hand van het behandelplan een team van specialisten samengesteld. 

Wij vinden het belangrijk dat er naast goede zorg tijdens en rondom de operatie ook aandacht is voor bijkomende aandoeningen en risicofactoren. Wij werken hierom nauw samen met onze vasculair internisten, experts op het gebied van medicatie bij vaatziekten.

Wetenschappelijk onderzoek en opleiding

Het LUMC is ook een centrum voor onderzoek en opleiding. Wij doen veel onderzoek naar aneurysma’s en werken samen met onderzoeksgroepen uit binnen- en buitenland. Patiënten kunnen hiervan profiteren. We verzorgen de opleiding tot vaatchirurg en mogelijkheden tot verdere verdieping voor vaatchirurgen die net hun opleiding hebben afgerond.


Wat is een aneurysma van de grote lichaamsslagader?
Wat zijn de symptomen van een aneurysma?
Wat is de oorzaak van een aneurysma?