Vernauwde bloedvaten van de benen (etalagebenen)

Onze zorg

Bij vernauwde bloedvaten van de benen vermindert de doorbloeding van de benen. Dit kan lijden tot pijn en verdere complicaties. De klachten van patiënten met vernauwde bloedvaten worden vaak aangeduid als “etalagebenen”, of met een moeilijk woord “claudicatio intermittens”. De artsen van het LUMC hebben uitgebreide ervaring met de behandeling van vernauwde bloedvaten. We werken daarbij volgens de nieuwste inzichten.

Waarom u bij ons in goede handen bent

Vaatziekten zoals vernauwde bloedvaten zijn vaak het gevolg van meerdere gezondheidsproblemen (hoge bloeddruk, overgewicht, suikerziekte). Daarom werken de artsen van het LUMC samen in een multidisciplinair behandelteam. Een team van vaatchirurgen, radiologen en internisten werkt nauw samen om voor u de beste behandeling te kunnen vaststellen.

Patiënten worden bij ons zo veel mogelijk door een vaste vaatchirurg gezien. Zo leert uw arts u goed kennen en kan hij of zij optimaal rekening houden met uw persoonlijke situatie.

Kennis en kunde

Het LUMC is goed in het uitvoeren van complexe vaatoperaties. Een multidisciplinaire aanpak staat hierbij centraal. We hebben uitgebreide ervaring met patiënten waarbij geen gewone vaatoperaties mogelijk zijn. Zij worden door ons in studieverband behandeld met experimentele therapieën zoals beenmerg- en stamcelstudies en gentherapie.

In het LUMC werken 4 vaatchirurgen die elk in een deelgebied van de vaatchirurgie gespecialiseerd zijn. Zo kunnen zij samen de meest complexe vaatproblemen operatief behandelen. Zij verzorgen de opleiding tot vaatchirurg en mogelijkheden tot verdere verdieping voor vaatchirurgen die net hun opleiding hebben afgerond.

Wetenschappelijk onderzoek

Het LUMC is ook een centrum van onderzoek. We doen veel onderzoek naar vernauwde bloedvaten en werken samen met onderzoeksgroepen uit binnen- en buitenland. Patiënten kunnen hiervan profiteren. Naast de gangbare behandelingen bieden wij in sommige gevallen ook experimentele behandelingen aan.


Wat zijn vernauwde bloedvaten in de benen?
Wat zijn de symptomen?
Wat is de oorzaak?