Lipodystrofie

Onze zorg

Lipodystrofie is een zeldzame ziekte waarbij het onderhuids vetweefsel ontbreekt. Dit kan over het gehele lichaam zijn (gegeneraliseerd) of een gedeelte van het lichaam (partieel). Door het ontbreken van vetweefsel raakt de suiker- en vetstofwisseling verstoord. Lipodystrofie komt voor bij 1 (gegeneraliseerd) en 3 (partieel) op de 1 miljoen mensen. Het LUMC is erkend als landelijk expertisecentrum lipodystrofie.

Waarom u bij ons in goede handen bent

Multidisciplinair team

Als landelijk expertisecentrum hebben wij veel ervaring met de behandeling van lipodystrofie. Een multidisciplinair team zorgt voor het stellen van de diagnose, de vervolgonderzoeken en de behandeling. Het team bestaat uit een klinisch geneticus, een cardioloog, een kinderarts, een neuroloog en een internist. Zo nodig werken wij samen met andere specialisten en bijvoorbeeld een diëtist.

Internationale samenwerking

Om zeldzame ziekten zoals lipodystrofie optimaal te begrijpen en behandelen is internationale samenwerking essentieel. Ons team neemt deel in het Europese samenwerkingsverband ECLip dat ook onderdeel is van een Europees referentienetwerk voor zeldzame ziekten. Binnen dit samenwerkingsverband wisselen wij kennis uit. 


Wat is lipodystrofie
Wat zijn de symptomen?
Wat is de oorzaak?