Lipodystrofie

Behandeling

Er is geen behandeling die lipodystrofie kan genezen. De behandeling is ondersteunend; gericht op het bestrijden van de symptomen.

Jaarlijkse controle

Ieder jaar komt u op controle. Wij onderzoeken dan of er sprake is van afwijkingen aan de suiker- en vetstofwisseling, leververvetting of nierziekte. Bij sommige vormen van erfelijke lipodystrofie krijgt u ook een tweejaarlijkse controle door de cardioloog en wordt u eenmalig door de neuroloog onderzocht.

Behandeling bij afwijkingen suiker- en vetstofwisseling

Heeft u afwijkingen in de suiker- of vetstofwisseling? Dan beginnen wij met de standaard behandeling voor deze aandoeningen. Een dieet is hier een belangrijk onderdeel van. 

Bij sommige patiënten krijgen we de suiker- en vetstofwisseling niet goed onder controle met de gangbare medicatie. Als zij de erfelijke gegeneraliseerde vorm van lipodystrofie (CGL) hebben, is behandeling met metreleptine (Myalept) een optie. Een dagelijkse injectie van dit middel vervangt de stof leptine die normaal gesproken door het vetweefsel gemaakt wordt. Over het algemeen werkt dit medicijn heel goed op de suiker- en vetstofwisseling bij deze patiënten. Er is vaak een afname van het hongergevoel en bij vrouwen zonder menstruele cyclus kan deze zich herstellen. Nadeel is dat er dagelijks geïnjecteerd moet worden terwijl er weinig onderhuids vetweefsel is. 

Myalept is momenteel alleen verkrijgbaar via het LUMC, via een speciaal programma waarbij de fabrikant het middel ter beschikking stelt.

Bij patiënten met de erfelijke partiële vorm van lipodystrofie (FPL) is onduidelijk of metreleptine voldoende werkt. Er wordt gekeken welke patiënten in aanmerking zouden kunnen komen voor een proefbehandeling. Op dit moment is daarvoor echter nog geen mogelijkheid.