Voordat u naar het LUMC komt
Ik ben patiënt en heb een afspraak in het LUMCOp deze pagina vindt u belangrijke informatie voor een veilig bezoek aan het LUMC. U leest wat u als patiënt kunt verwachten als u ons ziekenhuis bezoekt. Lees deze informatie daarom goed door voordat u naar het LUMC komt.

Vul altijd de COVID-vragenlijst in
Vul altijd de COVID-vragenlijst in op het patiëntportaal mijnLUMC, voordat u naar het LUMC komt. De ingevulde vragenlijst is maximaal 48 uur geldig.
- Neem altijd een ingevulde COVID-vragenlijst mee voordat u het LUMC bezoekt. Heeft u coronagerelateerde klachten? Kom dan niet naar het LUMC maar overleg eerst met uw behandelend arts via de polikliniek.
- Neem uw afsprakenbrief mee naar de screening bij de ingang.
- U kunt helaas geen begeleider meenemen naar uw afspraak. Alleen als het echt niet anders kan, mag één begeleider mee naar de afspraak. Minderjarige kinderen met een poliklinische afspraak mogen één ouder meenemen naar de afspraak.
- Kom niet eerder dan op de afgesproken tijd naar het LUMC.
- U wast uw handen bij binnenkomst en zo vaak als nodig is tijdens uw bezoek in het LUMC.
- U draagt een eigen mondneusmasker in alle publieke ruimtes van het LUMC. Dat zijn onder meer de centrale hal, loop- en wachtruimten, het Leidseplein, de winkels, etc.
- Onze coffee corners en het restaurant zijn momenteel gesloten voor publiek.
Maakt u nog geen gebruik van mijnLUMC? Kijk op lumc.nl/mijnlumc voor meer informatie. Heeft u geen toegang tot mijnLUMC, gebruik dan de COVID-vragenlijst.
Landelijke maatregelen
Algemene informatie over het coronavirus en over de landelijke maatregelen vindt u op Rijksoverheid en Pharos. Deze informatie wordt daar ook aangeboden in andere talen, zoals Arabisch, Pools en Turks.
LUMC-maatregelen
Hieronder vindt u informatie in veelgestelde vragen over de maatregelen die het LUMC treft tegen het coronavirus. Heeft u toch nog een vraag over de maatregelen? Neem dan contact met ons op via coronavragen@lumc.nl.
- Moet ik een vragenlijst invullen over mijn gezondheid?
-
De vragenlijst staat voor u klaar in uw patiëntportaal mijnLUMC. Vul de vragenlijst thuis in en print die uit of maak een schermfoto. Houd de lijst bij de hand als u bij de hoofdingang komt. Nadat u de vragenlijst heeft ingevuld, is deze 48 uur geldig. Uw antwoorden zijn ook direct elektronisch zichtbaar voor uw zorgverlener in het LUMC.
Voordat u het LUMC binnenkomt via de hoofdingang, vragen we u om uw ingevulde COVID-vragenlijst. Zorg dat u deze vragenlijst bij de hand heeft. Op die manier krijgt u snel en eenvoudig toegang tot het LUMC. Als u geen ingevulde COVID-vragenlijst bij u heeft, wordt u bij de ingang verder geholpen. Het kan dan wel wat langer duren voordat u het LUMC in kunt. U ontvangt een polsbandje voor toegang tot het LUMC.
Maakt u nog geen gebruik van mijnLUMC? Kijk op lumc.nl/mijnlumc voor meer informatie.Heeft u geen toegang tot mijnLUMC, gebruik dan de COVID-vragenlijst.
- Ik heb een afspraak bij het LUMC, kan ik wel komen?
-
Als u een afspraak in het LUMC hebt, dan kunt u gerust komen. Indien mogelijk vinden afspraken en consulten digitaal via een videoverbinding plaats. De belangrijkste informatie over uw afspraak vindt u in mijnLUMC en in de brief die u thuis ontvangt.
Heeft u coronagerelateerde klachten? Kom dan niet naar het LUMC maar overleg eerst met uw behandelend arts. Hij of zij bepaalt samen met u of uw afspraak telefonisch of per videoconsult kan plaatsvinden, wordt verzet of doorgaat met extra maatregelen. U krijgt dus altijd de zorg die u nodig heeft.
- Kan ik het LUMC veilig bezoeken voor mijn afspraak?
-
U kunt het LUMC veilig bezoeken. Het LUMC hanteert strikte maatregelen om de zorg in het LUMC zo goed mogelijk te laten verlopen.
- Zorg voor patiënten met (een verdenking op) het coronavirus is gescheiden van alle andere patiënten.
- U vult van te voren de COVID-vragenlijst in om te controleren of u coronagerelateerde klachten hebben.
- U kunt in de meeste situaties geen begeleider meenemen naar uw afspraak.
- U wast uw handen bij binnenkomst en zo vaak als nodig is tijdens uw bezoek in het LUMC.
- U draagt een eigen niet-medisch mondneusmasker in alle publieke ruimtes van het LUMC. Dat zijn onder meer de centrale hal, loop- en wachtruimten, het Leidseplein, de winkels, etc.
- Onze medewerkers weten precies wanneer het dragen van een medisch mondneusmasker voor u en voor henzelf noodzakelijk is. Daar waar op een afdeling de 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden, maar er geen medische noodzaak is voor een medisch mondmasker, kunnen (zorg)medewerkers een persoonlijk face shield dragen.
Al deze maatregelen zijn bedoeld om het risico op besmetting zoveel mogelijk te voorkomen voor patiënten, bezoekers en medewerkers.
- Kan ik iemand meenemen naar mijn afspraak?
-
U kunt helaas geen begeleider meenemen naar uw afspraak. Alleen als het echt niet anders kan, mag één begeleider mee naar de afspraak. Dit geldt bij voorbeeld voor patiënten die slecht ter been zijn of patiënten met (beginnende) dementie of als uw arts dat vraagt. Neem ook geen kinderen mee naar uw afspraak. Minderjarige kinderen met een poliklinische afspraak mogen één ouder meenemen naar de afspraak.
We begrijpen dat dit vervelend voor u kan zijn. We doen dit om uzelf, onze andere patiënten en onze medewerkers zo goed mogelijk te beschermen tegen het coronavirus.
- Ik heb coronagerelateerde klachten, kan ik komen?
-
Is een van de onderstaande situaties op u van toepassing? Kom dan niet naar uw afspraak in het LUMC, maar neem contact op met uw behandelend arts via de polikliniek.
Het gaat om de volgende situaties:
- U heeft een van de volgende klachten: koorts (38,0 graden of hoger), kortademigheid, spierpijn, pijn achter de ogen, hoesten of keelpijn, algehele malaise en extreme vermoeidheid, neusverkoudheid (snotteren/niezen/loopneus/verstopte neus), smaak/reukverlies, diarree.
- U heeft een huisgenoot of gezinslid die in de afgelopen maand een bewezen COVID-infectie heeft gehad.
- U of uw begeleider is in de afgelopen 14 dagen in het buitenland geweest in een gebied met een oranje of rood reisadvies (ook als dit tijdens uw verblijf is ontstaan).
- Moet ik een mondneusmasker dragen in het LUMC?
-
U draagt een eigen mondneusmasker in alle publieke ruimtes van het LUMC. Dat zijn onder meer de centrale hal, loop- en wachtruimten, het Leidseplein, de winkels, etc. Houd zo veel mogelijk 1,5 meter afstand tot elkaar. Het LUMC is hier op ingericht.
- Dragen LUMC-medewerkers beschermende kleding?
-
Het LUMC stelt de veiligheid van onze kwetsbare patiënten altijd voorop. Ook voor onze medewerkers gelden strikte protocollen en extra coronamaatregelen. Onze medewerkers blijven bij (milde) klachten thuis en worden eerst getest voordat zij weer aan het werk gaan. Wij screenen onze medewerkers continu. Zij houden 1,5 meter afstand en dragen, net als u, in de publieke ruimtes een niet-medische mondneusmasker of face shield. Als op een afdeling de 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden, maar er geen medische noodzaak is voor een mondneusmasker, kunnen (zorg)medewerkers een niet-medisch mondneusmasker of een persoonlijk face shield dragen.
- Waarom dragen (zorg)medewerkers op de afdeling face shields?
-
Sommige (zorg)medewerkers op de afdeling dragen een face shield als er geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Een face shield wordt alleen gedragen als duidelijk is dat de patiënt geen corona heeft. Als onze medewerkers te maken hebben met een patiënt die (mogelijk) besmet is met het coronavirus of een andere besmettelijke ziekte, nemen zij extra maatregelen en volgen ze de daarvoor geldende protocollen.
- Kan ik gebruik maken van het restaurant en/of coffeecorner?
-
Vanwege de landelijke toename van het aantal coronabesmettingen en om de veiligheid van onze patiënten en medewerkers te waarborgen, is de coffee corner op het Leidseplein vanaf 28 oktober tijdelijk gesloten. Dit betekent dat u tijdens uw bezoek aan het LUMC geen drinken of eten op het Leidseplein kunt halen. We begrijpen dat dit vervelend voor u kan zijn.
U vindt in de Centrale Hal en op het Leidseplein diverse drankjes en kleine versnaperingen in onze automaten.
- Kan ik bij iemand terecht om over mijn zorgen te praten?
-
Het coronavirus zorgt voor veel onzekerheid. Er komt elke dag veel informatie op ons af. We vragen ons af hoe we onszelf en onze naasten kunnen beschermen. Er zijn veranderingen in het dagelijks leven die voor onrust zorgen. Het is belangrijk om te beseffen dat het normaal is om stress te ervaren in deze situatie. Angst, bezorgdheid en onzekerheid over uw eigen gezondheid of die van uw naasten is normaal en hoort erbij. In de folder Omgaan met stress door het coronavirus leest u hoe u stress kunt herkennen en hoe u ermee kunt omgaan in deze periode.
Heeft u vragen die niet direct met uw behandeling te maken hebben? Het LUMC biedt ook hiervoor de mogelijkheid om met iemand te praten. Ons dienst Maatschappelijk werk kunt u bellen via 071-5265252.
- Ik kom voor de Centrale Bloedafname, wanneer kan ik het beste komen?
-
Komt u bloedprikken of materiaal inleveren? Kom dan op een rustig moment naar de Centrale Bloedafname. Kom alleen en neem geen begeleider of kinderen mee.
In dit schema ziet u op welke momenten het rustig is bij de Centrale Bloedafname. - Gaan spreekuren en de urgente zorg door in het LUMC?
-
Het LUMC heeft de afgelopen tijd de planbare, reguliere zorg al voor een groot gedeelte afgeschaald. Acute zorg, en andere zorg zoals transplantaties of oncologische zorg laten we zoveel mogelijk doorgaan. Ook de poli’s blijven geopend. Patiënten worden persoonlijk geïnformeerd als hun behandeling uitgesteld wordt. U hoeft ons hierover niet te bellen.
Wat betekent dit voor een geplande operatie?
Wanneer een operatie niet doorgaat, dan worden patiënten hierover persoonlijk geïnformeerd. Als patiënten niets van ons horen, gaat de operatie gewoon door.
Zorg op de polikliniek
De maatregel voor de polikliniek blijft gehandhaafd: poliklinische afspraken vinden daar waar mogelijk telefonisch, of op een later tijdstip plaats. Wanneer een poli-afspraak niet doorgaat, dan worden patiënten hierover persoonlijk geïnformeerd.
- Ik heb een afspraak in het LUMC (gehad) en moet na 21.00 uur nog naar buiten. Wat moet ik bij een avondklokcontrole kunnen laten zien?
-
Patiënt en naasten kunnen gebruik maken van de eigen verklaring in combinatie met een eventueel LUMC bewijsstuk, in dit geval bijvoorbeeld de afspraak voor de behandeling.