Europees Cardiologie Congres 2023

9 oktober 2023
leestijd
Elk jaar vindt het Europese Cardiologie Congres plaats. Dit wordt georganiseerd door de Europese vereniging voor cardiologen (ESC). Naar het congres komen cardiologen, onderzoekers en andere professionals die zich bezig houden met hartziekten om kennis te delen en elkaar te ontmoeten. De bezoekers komen vanuit de hele wereld. Dit jaar was het congres van vrijdag 25 tot en met maandag 28 augustus in Amsterdam. Een echte een thuiswedstrijd voor het Leidse team.

Er komen op dit congres zo’n 30.000 mensen bij elkaar. Daarnaast zijn er ook veel mensen die de presentaties van het congres online bekijken. Op het congres worden de nieuwste behandelingen en resultaten van onderzoeken besproken. Er wordt veel gesproken over de beste manier om mensen met hartproblemen te behandelen. Ook krijgen onderzoekers de kans om hun eigen onderzoek te presenteren.

Het hartcentrum uit Leiden was dit jaar goed vertegenwoordigd met meer dan 50 presentaties en/of voorzitters tijdens de sessies. De onderzoekers presenteerden hun onderzoek over onderwerpen zoals aangeboren hartafwijkingen, hartaanvallen, hartfalen en over het gebruik van scans bij hartziekten. Er waren ook zeer interessante presentaties van onder andere Professor Jukema over cholesterolverlaging, dr. de Riva Silva over patiënten met hartritmestoornissen en cardioloog in opleiding dr. Treskes over digitale zorg. Hiernaast waren meerdere cardiologen voorzitter van wetenschappelijke sessies.

Eén van de onderzoekers van het hartlongcentrum, Yoska Wu, was uitgekozen om haar onderzoek te presenteren voor de prestigieuze prijs voor jonge talentvolle onderzoekers. Yoska heeft een mooie prijs gewonnen met haar onderzoek naar afwijkingen van de mitralisklep. Het onderzoek van Elissa Polomski over hartpatiënten die vroeger huidkanker hebben gehad, was uitgekozen voor de talentprijs voor Nederlandse onderzoekers. Ook de andere onderzoekers hebben interessante presentaties gegeven over hun onderzoek.

Naast het wetenschappelijk programma kan je op het congres deelnemen aan trainingen. Er was bijvoorbeeld de mogelijkheid om mee te doen aan een reanimatie training of echotraining en de deelnemers konden een cholesterol bloedtest laten afnemen om hun eigen risico in kaart te brengen. Er waren verder ook leerzame quizzen over verschillende ziektebeelden en daarnaast was er tijd om elkaar te ontmoeten. Dit laatste is belangrijk voor het ontstaan van samenwerkingen om beter onderzoek te kunnen doen en de zorg voor mensen met hart- en vaatziekten verder te verbeteren.

Kortom, het cardiologiecongres is jaarlijks een belangrijke evenement. Het congres was niet alleen interessant voor de nieuwste kennis op het gebied van hart- en vaatziekten, maar ook om elkaar te ontmoeten en nieuwe samenwerkingen aan te gaan. Het Leidse team heeft indrukwekkende presentaties gegeven en het was een speciale tijd voor alle deelnemers.