Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is behalve een zorginstelling ook een onderzoeksinstelling. Via wetenschappelijk onderzoek kunnen we betere manieren vinden om ziektes op te sporen en vast te stellen. En kunnen we behandelingen voor ziektes vinden en verbeteren. Hieronder vindt u meer informatie over deelname aan (toekomstig) wetenschappelijk onderzoek.
Verpleegkundige voert controle uit bij patiënt.

Waarom meedoen aan onderzoek?

U kunt als patiënt helpen onze kennis over ziektes te vergroten. Zo kunnen toekomstige generaties betere behandelingen krijgen en kunnen ziektes mogelijk worden genezen. Uw deelname aan ons onderzoek draagt hieraan bij.

Deelname niet verplicht

Het LUMC stelt uw deelname aan wetenschappelijk onderzoek zeer op prijs. Maar deelnemen is niet verplicht. Niet meedoen heeft ook geen gevolgen voor uw verdere behandeling. Bij het LUMC krijgt u altijd de zorg die u nodig heeft. Doet u mee aan onderzoek en wilt u tussentijds stoppen? Geef dit dan aan bij uw arts. U hoeft geen reden op te geven.

Toestemming wetenschappelijk onderzoek

Wij kunnen u vragen mee te doen aan onderzoek door het LUMC. Uw behandelend arts legt u dan eerst uit waar het onderzoek voor bedoeld is en hoe uw deelname eruitziet. Hierna kunt u beslissen of u toestemming geeft voor deelname. U hoeft niet meteen te beslissen. U krijgt een informatiebrief die u thuis rustig kunt doorlezen. Doet u mee aan het onderzoek? Dan vragen wij u een toestemmingsformulier te ondertekenen. De inhoud hiervan verschilt per onderzoek.

Uitvoeren van onderzoek

Al het onderzoek binnen het LUMC moet veilig zijn en het welzijn van deelnemers moet zijn beschermd. Ook moeten de uitkomsten betrouwbaar zijn. Daarom moet onderzoek voldoen aan allerlei wet- en regelgeving. Een onafhankelijke commissie toetst of de rechten, veiligheid en het welzijn van de deelnemers zijn gewaarborgd. Het onderzoek mag pas starten na een positief oordeel van deze commissie.