Welkom op de kinderprikpost

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en)  Willem-alexander kinderziekenhuis 

Uw behandelend arts heeft laboratoriumonderzoek aangevraagd voor uw kind. Hiervoor moet bloed afgenomen worden. In deze folder krijgt u meer informatie over wat bloedprikken bij de kinderprikpost inhoudt. 

Wat is de kinderprikpost?

De kinderprikpost is een onderdeel van de afdeling Kindergeneeskunde. Hier verzorgen we alle bloedafnameactiviteiten bij de kinderen en baby’s binnen het LUMC. Een team van doktersassistenten is speciaal opgeleid om kinderen te prikken.

We proberen uw kind zo goed mogelijk te begeleiden en het effect van het prikken zo veel mogelijk te beperken. We nemen zo weinig mogelijk bloed af, net genoeg om het in het laboratorium te laten onderzoeken.

Waarom laboratoriumonderzoek?

Uw behandelend arts wil onderzoek laten doen naar een bestanddeel in het bloed van uw kind.

Het doel daarvan kan zijn:

  • Het uitsluiten of vaststellen van een ziekte.
  • Preventief onderzoek.
  • Beoordelen van het verloop van een ziekte.
  • Controleren van een behandeling.

Hoe bereidt u zich voor? 

Wat vertelt u uw kind?

Wij vinden het belangrijk om kinderen vooraf eerlijke informatie te geven. Dit vergemakkelijkt de verwerking. Het is van belang dat de informatie past bij het ontwikkelingsniveau van uw kind.

Om extra spanning en angst te voorkomen adviseren wij u om te zeggen dat de bloedafname nodig is om beter te worden en niet te benoemen dat een prik pijn kan doen.

Wat moet u meenemen?

Neem uw afsprakenkaart, labformulieren (als u deze van de arts hebt meegekregen) en pijnpaspoort, als dat aanwezig is, mee. Een favoriete knuffel of speen kan uw kind troost bieden. Eventueel kunt u spelmateriaal meenemen om afleiding te bieden. 

De bloedafname 

Waar moet u zich melden? 

De kinderprikpost bevindt zich op de polikliniek Kindergeneeskunde, H3-Q, routenummer 486.

Vanaf de hoofdingang gaat u naar de derde verdieping. De gastvrouwen in de centrale hal van het LUMC wijzen u graag de weg. 

Hoe verloopt de bloedafname?

In de wachtkamer van de kinderprikpost trekt u een nummertje en neemt u plaats. Zodra u aan de beurt bent, mag u met uw kind naar binnen. 

De priktechniek bij kinderen is anders dan bij volwassenen. Wij nemen de tijd en rust voor het maken van de juiste keuze voor de priklocatie en de manier van afname. Dit kan even duren. Wij vragen hier uw geduld en begrip voor. Meestal worden de buisjes bloed afgenomen uit een ader in de binnenkant van de arm, in de plooi van de elleboog. Andere mogelijke priklocaties zijn de vinger, hiel, hand, pols of voet. Uw kind mag bij u op schoot.

Het is belangrijk dat de arm waarin geprikt wordt niet beweegt. Als het nodig is, wordt de arm van uw kind ondersteund door een collega.

Hoeveelheid bloed bij afname

Bij baby’s gebruiken wij microbuisjes en bij peuters kleine buisjes. Een enkele keer is er zo weinig bloed nodig dat een vingerprik volstaat.

Verdoving

Baby’s bieden wij sucrose aan. Dit zijn zoete druppels voor in de mond of speen. Door het zuigen komt endorfine vrij, een stofje dat in de hersenen wordt aangemaakt om pijn te onderdrukken.

In sommige gevallen bieden wij lichte verdoving aan op de huid. Daar gebruiken we Xylocaine-spray voor. De kinderen noemen dit ook wel ‘bananenspray’, vanwege de toegevoegde bananengeur. De inwerktijd is 1 minuut. Wij gebruiken dit niet standaard, maar kinderen mogen er altijd naar vragen. Bij angstige kinderen brengen wij een verdovende zalf aan op de plek waar we gaan prikken. De inwerktijd daarvan is 30 tot 60 minuten.

Heeft het kind (ouder dan 3 jaar) moeilijk te prikken vaten, dan kan er gekozen worden voor Rapydan. Dit is een kant-en-klare pleister met verdovende zalf. Deze verdooft en warmt de huid tegelijkertijd op. Het opwarmen zorgt voor een goede doorstroming van het bloed en vlottere afname. De inwerktijd hiervan is 30 minuten.

Soms gebruiken we van een ‘natuurlijke’ verdoving, de Buzzy. Dit is een klein, speels trilapparaat in de vorm van een bij. De Buzzy wordt met ice pack op de huid geplaatst, boven de plek waar geprikt wordt. De hersenen worden zich minder bewust van de pijn, waardoor de pijn bijna of helemaal verdwijnt (88% vermindering).

Kindvriendelijke zorg

We willen de priksituatie voor kinderen zo prettig mogelijk laten verlopen. Daarom proberen we pijn zo veel mogelijk te voorkomen door verdoving. Ook voor spanning en angst is aandacht.

Afleiding

Door afleiding kunnen kinderen vaak beter omgaan met de priksituatie. Als ouder kunt u zich tijdens de bloedafname volledig richten op uw kind. Afleiden kan met bijvoorbeeld een filmpje op telefoon of tablet, speelgoed, (zoek)boeken, en dergelijke. Op de kinderprikpoli hebben we ook afleidingsmateriaal.

Wat kunt u als ouder betekenen?

Als ouder kunt ook spanning voor het prikken van uw kind ervaren. Dit is heel normaal. We weten dat ouders veel invloed op hun kinderen hebben. Dit betekent dat spanning soms (onbewust) wordt overgedragen. Het kan helpen als ouder zo rustig en ontspannen mogelijk te zijn rondom de priksituatie. Als ouder bent u de veilige persoon voor uw kind. U kunt afleiden en troosten.

Pijnpaspoort

Dit is een persoonlijk boekje voor uw kind. Het pijnpaspoort moet ervoor zorgen dat iedereen weet wat hij het beste kan doen of laten als uw kind geprikt wordt. Dat maakt de situatie beter hanteerbaar voor uw kind, het geeft vertrouwen en een gevoel van controle. Het paspoort is bedoeld voor kinderen vanaf 4 jaar die vaker in het ziekenhuis komen.

Pedagogisch medewerker

Er kan een pedagogisch medewerker ingeschakeld worden. Zij helpt u en uw kind met voorbereiden op het prikken, afleiding en ontspannen tijdens het prikken. Ook biedt zij nazorg als dat nodig is.

Na het prikken

Nadat uw kind is geprikt, is er de tijd om te troosten, een compliment te maken en te belonen met een welverdiende sticker.

Hebt u nog vragen? 

Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met de polikliniek Kindergeneeskunde. Dat kan op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur op telefoonnummer 071-526 39 14. Op feestdagen zijn wij gesloten. Let op: 3 oktober is in Leiden een feestdag. 

Oktober 2019