Voedingsadviezen bij het gebruik van een niet-selectieve MAO remmer

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Diëtetiek

MAO-remmer en en tyramine

Uw arts heeft u een MAO-remmer voorgeschreven. Dit is een medicijn dat helpt tegen een depressieve stemming. Een MAO-remmer remt de werking van MonoAmineOxidase. Monoamine oxidase is een enzym, dat een rol speelt bij de afbraak van neurotransmitters.

Een vergrote afbraak van neurotransmitters kan stemmingsstoornissen veroorzaken. Het enzym MAO zorgt echter ook voor de afbraak van tyramine, een eiwitachtige stof, in uw lichaam. Door het gebruik van een MAO-remmer kan de hoeveelheid tyramine in uw bloed stijgen.

Te veel tyramine in het bloed is niet goed, omdat de bloeddruk dan kan stijgen. Tyramine komt van nature voor in uw voeding en wordt onder invloed van bacteriën gevormd uit eiwitten in de voeding. Verse eiwitrijke producten bevatten weinig tyramine. Naarmate eiwitrijke producten langer bewaard worden, neemt de bacteriële omzetting toe en dus ook de hoeveelheid tyramine.

Daarom is het belangrijk om vooral verse producten te gebruiken en goed te letten op hoe u ze bewaart.

Als u een MAO-remmer gebruikt, moet u dus rekening houden met hetgeen u eet en drinkt.

Fruit

Wat u wel mag eten
Alle soorten

Wat u beperkt mag eten

Geen bijzonderheden

Wat u niet mag eten

Geen bijzonderheden

Groente

Wat u wel mag eten
Alle soorten, ook gedroogde tomaten

Wat u beperkt mag eten
Geen bijzonderheden

Wat u niet mag eten
Zuurkool

Vlees, Vleesvervangers, Vis, Kip en Ei

Producten als rookworst, rookspek en gerookte kip worden meestal alleen overgoten of vermengd met rookwater, wat is toegestaan, zie ook het etiket op de verpakking.

Wat u wel mag eten
  • Alle soorten vlees en vleeswaren behalve de hieronder genoemde
  • Alle soorten kip en gerookte kip
  • Ei
  • Vleesvervangers op basis van noten, granen, soja, ei en quorn en Valessproducten 
  • Zeer koel bewaarde verse vis uit de viswinkel en vis uit de diepvries: gebakken, gestoofd of gegrild
  • Zure haring alleen uit pot gebruiken.
  • Vis uit blik
  • Uitsluitend in fabrieksverpakking:
    • Filet Américain
    • Ossenworst
    • Rookworst
Wat u beperkt mag eten
  • Salami (max. 1 plak, 15 gram) of
  • Cervelaatworst (max. 1 plak, 15 gram) of
  • Rookvlees, rauwe ham, bacon rookspek (max. 1 plak, 15 gram) of
  • Worstsoorten die hierop lijken (max. 1 plak, 15 gram) of
  • 1 portie paté van 15 gram of
  • Ansjovis (15 gram) of
  • 1 verse Hollandse nieuwe
Wat u niet mag eten
  • Rauw vlees, rauwe vis en ongare kip
  • Vlees met kaas, bijvoorbeeld cordon bleu en hamburgers met kaas
  • Rookworst die niet fabrieksmatig is bereid
  • Gerookte vis, zoals gerookte makreel, gerookte zalm en echt gerookte kip ( meestal alleen met feestdagen te koop en wordt verkocht in een bruine verpakking (lees hiervoor het etiket)
  • Trassi

Noten en Pinda's

Wat u wel mag eten
Alle soorten

Wat u beperkt mag eten
Geen bijzonderheden

Wat u niet mag eten

Geen bijzonderheden

Kaas

Hollandse kazen zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk. Bij pasteuriseren wordt de melk verhit tot 72°C, waardoor de meeste bacteriën worden gedood. Kaas gemaakt van ongepasteuriseerde melk bevat meer tyramine en is dus niet toegestaan.

Wanneer op de verpakking staat: rauwmelkse kaas of lait cru dan is de kaas niet gemaakt van gepasteuriseerde melk en is dus niet toegestaan. Aanbevolen wordt om de kaas verpakt te kopen en te letten op de THT (datum tenminste houdbaar tot)

Wat u wel mag eten
  • Jonge kaas, zoals Edammer, Maaslander, Goudse, Maasdammer en Leidse
  • Zachte verpakte kazen, zoals verse kaas of kwark, ricotta, hüttenkäse, cottage cheese en mozzarella
  • Cream cheese of roomkaas, zoals Mon Chou, Boursin, Paturain en mascarpone
Wat u beperkt mag eten
  • Max. 2 plakken (= 40 gram) van jong belegen, belegen en extra belegen
  • Hollandse kaas, zoals Goudse, Maasdammer, Edammer, Leidse kaas en Maaslander
  • I.p.v. 1 plak kaas kunt u max. 10 gram (1 eetlepel) nemen van Parmezaanse kaas, pesto op basis van Parmesaanse kaas of Zwitserse strooikaas
Wat u niet mag eten
  • Smelt- en smeerkaas, rookkaas
  • Boerenkaas
  • Buitenlandse kaas, zoals brie, camembert, gruyère, feta, Emmenthaler, blauwschimmel kazen en cheddar
  • Oude overjarige Hollandse kaas
  • Geitenkaas
  • Schapenkaas
  • Kaasproducten zoals kaaschips, kaasburgers, kaaszoutjes, kaassoufflés en kaaskoekjes

Sojaproducten en gefermenteerde sauzen 

Wat u wel mag eten
  • Tahoe
  • Tofu
  • Alle producten waarin soja is verwerkt
Wat u beperkt mag eten
  • Tempé (gefermenteerd sojaproduct) max. 100 gram per dag, mits vers en verpakt!
  • Sojasaus (Ketjap) en producten die hierop lijken met mate (1 eetlepel per dag). Flesje maximaal 3 maanden na openen in de koelkast bewaren
Wat u niet mag eten
  • Vissaus
  • Tamari
  • Overige gefermenteerde Oosterse (vis)sauzen en Worcestershiresaus

Dranken en (na overleg arts) alcoholische dranken

Wat u wel mag drinken
  • Frisdranken
  • Vruchtensappen
  • Koffie
  • Thee ( vruchtenthee, rooibos, groene thee, kruidenthee) met uitzondering van de hieronder genoemde thee
  • Water
  • Gepasteuriseerde, gesteriliseerde melk en karnemelk
  • Gedestilleerde en overige alcoholische dranken in overleg met de arts
Wat u beperkt mag drinken
  • 1-2 glazen wijn, port sherry, advocaat of
  • 1-2 glazen sterke dranken of
  • 1-2 flesjes bier of alcoholvrij bier
  • maximaal 500 ml zoethoutthee
Wat u niet mag drinken
  • Ongepasteuriseerde melk
  • Chiantiwijn
  • Champagne
  • Witbier of zware bieren, zoals Belgisch bier, kloosterbier, bier met extra gist, tapbier
  • Kruidenthee met Sint-Janskruid, of thee met een gezondheidsclaim als: goed voor bloeddruk, stofwisseling, stoelgang etc.
  • Zelf gemaakte advocaat en tokkelroom

Gistproducten

Wat u wel mag eten
  • Gist gebruikt voor de bereiding van brood, taart en koekjes
  • Gistextract in soepen en sauzen, in zakjes, blik of pot aangezien deze een kleine hoeveelheid gistextract bevatten
  • Aromat
Wat u beperkt mag eten
Geen bijzonderheden

Wat u niet mag eten

  • Producten die pure gist bevatten, zoals Marmite en Tartex
  • Reformartikelen die gist bevatten, zoals biergist en brooddrank
  • Maggi

Eenpansgerechten en gekoelde maaltijden

Zijn toegestaan, maar let u tijdens het vervoer van de winkel naar huis op dat de temperatuur onder de 10°C blijft. Thuis direct in de koelkast plaatsen en consumeren voor de THT datum.

Wat u wel mag eten
Eenpansgerechten zonder kaas, salami en andere niet toegestane producten

Wat u niet mag eten
  • Eenpansgerechten, pizza en gekoelde maaltijden, die veel (> 20 gram ) kaas bevatten, of oude of buitenlandse kaassoorten of salami
  • Kaasfondue
  • Maaltijdsalades die kaas bevatten

Chocolade, schaal- en schelpdieren en alchol

Kunnen een overgevoeligheidsreactie bijvoorbeeld hoofdpijn geven, die niet samenhangt met het gebruik van een MAO-remmer. Indien u dit bij uzelf merkt, vermijd dan deze producten.

Overig

Wat u wel mag eten
• Producten met probiotica

Wat u beperkt mag eten

  • Zoete en zoute drop vanwege invloed op de bloeddruk, max. 50 gram
  • Max. 0,5 l zoethoutthee

Wat u niet mag eten
  • Supplementen zoals  ginsengproducten en St. Janskruid
  • Zuurdesembrood
  • Vitaminepreparaten in dosering hoger dan ADH
  • L-tryptofaan

Bewaren van voedingsmiddelen

Hang een thermometer in uw koelkast en controleer regelmatig de temperatuur van de koelkast. Deze mag niet hoger zijn dan 7°C. Koop alleen verse producten en bewaar ze niet te lang. Hieronder leest u hoe lang u voedingsmiddelen kunt bewaren.

Melk en melkproducten
Gebruik melkproducten vóór de op het pak/de fles vermelde uiterste consumptiedatum (THT) Na openen kunt u de melk (producten) nog maximaal 3 dagen gebruiken.

Kaas
Bewaar verpakte kaas na openen niet langer dan 2 weken in de koelkast, ook al is de THT datum nog niet verlopen.

Vlees, vis, kip en ei

Koop deze producten in een winkel die goed bekend staat, waar de omzet groot is en de producten geen tijd hebben om oud te worden of een temperatuur te bereiken boven de 4°C. Bereid vlees en vis zo snel mogelijk na aankoop.

Ontdooi diepgevroren vlees, vis en kip altijd in de koelkast of magnetron en bereid het meteen na ontdooien.
Bewaar eieren op een koele plaats (4 - 12°C) en gebruik ze voor de THT datum.

Bewaren van bereide voedingsmiddelen

Zorg ervoor dat bereide gerechten zo snel mogelijk worden afgekoeld en plaats ze daarna in de koelkast.
Bereid vlees/vis/kip kunt u 24 uur in de koelkast bewaren.

Vleeswaren kunt u maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren, zie THT datum. Soep kunt u 24 uur na bereiding eten, mits snel afgekoeld en koel bewaard.

Komt u bij een andere arts of tandarts, zeg dan altijd dat u MAO-remmers gebruikt.

Neem geen andere medicijnen dan uw arts u voorschrijft. MAO-remmers kunnen namelijk in combinatie met andere medicijnen die normaal ongevaarlijk zijn, toch tot gevaarlijke reacties leiden. Gebruik reformartikelen en andere alternatieve middelen altijd in overleg met uw arts.

Hier kunnen middelen bij zijn die samen met MAO-remmers gevaarlijk zijn. Dit geldt ook voor bij de drogist (zonder recept) verkrijgbare medicatie zoals neusdruppels ( Otrivin e.a.).

Wanneer u gaat eten in een oosters restaurant, informeer dan naar het gebruik van ketjap en andere oosterse sauzen.

Wanneer u ernstige of vreemde bijverschijnselen, bijvoorbeeld ernstige hoofdpijn, stijve nek en/of hevige onrust bij uzelf opmerkt, of last hebt van misselijkheid en braken, neem dan contact op met uw behandelend arts. Deze verschijnselen kunnen het gevolg zijn van bloeddrukverhoging.

Stopt u met de MAO-remmer dan moet u dit voedingsadvies nog 10 dagen blijven volgen.

Meer informatie?

Misschien hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen. De diëtist van uw afdeling of behandeld arts zal ze graag beantwoorden.

December 2015