Verwijderen van een huidafwijking

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en)  Huidziekten.

U hebt binnenkort een poliklinische ingreep. Deze zal worden uitgevoerd door de dermatoloog (i.o.). U kunt na de ingreep direct naar huis. In deze folder leest u over de voorbereidingen voor en leefregels na de behandeling thuis. 

De ingreep

Voorbereiding 

Het is voor de ingreep niet nodig om nuchter te zijn; u kunt voor de ingreep dus gewoon eten en drinken. Om zorgverzekerings- en veiligheidsredenen mag u na de ingreep niet autorijden. Naar huis fietsen of lopen raden we af in verband met mogelijke toename van druk of spanning op de wond. Wij adviseren u dan ook om iemand mee te nemen die u naar huis kan brengen, of om met het openbaar vervoer te komen. 

Medicijnen, pacemaker/ICD en allergieën 

Als u bloedverdunners gebruikt, geef dit dan aan als de arts de ingreep wil inplannen. In sommige gevallen moet de dosering worden aangepast of het gebruik tijdelijk worden gestaakt. Bent u onder controle bij de trombosedienst en slikt u Sintrom (acenocoumarol) of Marcoumar (fenprocoumon), dan moet de dermatoloog een formulier invullen voor de trombosedienst, of u vragen contact op te nemen met de voorschrijvende arts. De trombosedienst neemt voor de ingreep contact met u op over een aangepast schema, indien mogelijk. Hebt u een pacemaker of ICD, geef dit dan voor de ingreep aan de dermatoloog aan, dan kan hij/zij hiermee rekening houden. Bent u allergisch voor bepaalde genees- of verbandmiddelen, geef dit dan door. 

De behandeling 

U wordt door de assistente naar de behandelkamer gebracht. Als er iemand met u meekomt, is het de bedoeling dat hij/zij in de wachtkamer achterblijft. Alleen in bijzondere gevallen mag iemand mee (bijvoorbeeld een volwassene die een kind begeleidt) de behandelkamer in. Vervolgens neemt u plaats op de behandeltafel. Uw gegevens worden gecontroleerd. Het te behandelen gebied wordt afgetekend, verdoofd en gedesinfecteerd. De prik van de verdoving kan even pijn doen, maar de ingreep zelf is pijnloos. Om zo steriel mogelijk te werken, wordt het operatiegebied afgedekt met een steriele doek. Tijdens de behandeling kunt u gewoon met de arts en assistente praten. Na de ingreep wordt de wond afgedekt met een pleister of een verband. De assistente en/of arts maakt afspraken met u over de wondverzorging en het verwijderen van de hechtingen.

Leefregels na de behandeling

De wond

Eerste dagen
De wond moet de eerste 2 dagen droog blijven. Hierna mag u het verband en eventuele siliconengaas (doorzichting gaas) verwijderen en weer kort douchen. Een nieuwe pleister is niet nodig. De wond mag niet te veel verweken (niet in bad, zwemmen of sauna), maar spoel de wond wel iedere dag kort met lauw water en dep de wond droog. De eventuele hechtstrips moet u laten zitten; die mogen dus nat worden. De hechtstrips gaan er vanaf wanneer de hechtingen worden verwijderd (meestal na 7 of 14 dagen). Als de wond gesloten is met een huidtransplantaat, moet het verband gedurende vier tot zeven dagen blijven zitten en mag het niet nat worden. Dit verband wordt op de polikliniek verwijderd. Wanneer de wond om bepaalde redenen niet gesloten wordt, maar alleen verbonden is met een verband, krijgt u hiervoor speciale adviezen.

Huidreactie & genezing
Gedurende enkele dagen na de ingreep kan de wond helder vocht afscheiden en de eerste weken is de wond nog rood. Dit is een normale reactie. In de loop van de tijd trekt de roodheid bij . Op de plaats van de wond kan een korst ontstaan. Elke operatiewond geeft een litteken. De eerste paar maanden kan het litteken wat strakker aanvoelen, daarna wordt het vaak wat soepeler. U kunt het litteken lichtjes masseren met een vette crème of zalf om het soepel te houden. Er kan een kleurverschil zijn met de omliggende huid. Een normale littekengenezing kan maanden tot een jaar duren. 

Complicaties
Een blauwe plek na de behandeling is niet ongewoon. Wanneer de wond blijft bloeden, moet u deze eerst 15-20 minuten afdrukken met een schone (thee)doek. We raden u af tussendoor te controleren of het bloeden gestopt is. Als de bloeding na twintig minuten niet is gestopt, adviseren wij u contact op te nemen.
Als u na enkele dagen toenemende roodheid, pusuitvloed of pijn rond de wond opmerkt en/of koorts ontwikkelt, adviseren wij u ook contact op te nemen met de polikliniek of – buiten kantoortijden – met de Centrale van het LUMC. Dit kunnen namelijk tekenen zijn van een wondinfectie.

Advies

Lichamelijke inspanning
Probeer de uren na de ingreep rustig aan te doen. Rust bevordert de genezing. Houd er rekening mee dat u enkele dagen na de ingreep misschien niet kunt werken, sporten en/of geen zware arbeid kan verrichten. Dit kan namelijk spanning op de hechtingen veroorzaken, waardoor de genezing van de wond vertraagt en verslechtert. Het is mogelijk dat de arts u aanvullende adviezen geeft. 

Pijnstillers 
Bij pijn mag u gedurende enkele dagen maximaal vier keer per dag 1000 mg paracetamol (geen aspirine, ibuprofen, diclofenac of soortgelijke medicatie) innemen, maar dit is meestal niet nodig. 

Zonlicht 
Voor een optimale genezing moet u het litteken tegen de zon te beschermen.

Controle op de polikliniek Huidziekten 

Uitslag
Als er weefsel is opgestuurd voor onderzoek, is de uitslag meestal na twee weken bekend. Hiervoor krijgt u een controle of telefonische afspraak met de arts. 

Verwijderen hechtingen
Wanneer u hechtingen heeft, zal er een afspraak worden gemaakt om ze door de assistente te laten verwijderen. Dit wordt in principe op de polikliniek gedaan en niet bij de huisarts.  

Contact 

Bij vragen of problemen kunt u contact opnemen met de polikliniek Huidziekten. Tijdens kantooruren bereikbaar tussen 9.00-13.00 uur en van 14.00-16.00 uur (behalve op woensdagmiddag).

Polikliniek Huidziekten
Albinusdreef 2 Locatie B-1-Q – Route 16
071-526 26 30
www.lumc.nl/org/huidziekten

Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Centrale van het LUMC. Vraag naar de dienstdoende dermatoloog.

Leids Universitair Medisch Centrum LUMC
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden
071-526 91 11

Oktober 2019